Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

72 versenyző jelentkezett a 25. Dudás Kálmán Nemzeti Vers- és Prózamondó találkozóra

2021.11.27
17:01
2021.11.28
07:12
Forrás
Pannon RTV
Lezajlott az első két forduló. A versenyzők ma két művel léphettek színpadra. A döntő holnap délelőtt lesz a bácsfeketehegyi kultúrotthonban.

72 versenyző jelentkezett a találkozóra. A megmérettetés első napján a résztvevők két művel léphettek színpadra, verssel vagy prózával. Baranyi Máté két prózával és egy verssel készült a versenyre.

"A folyamatát nem lehet pontosan elmondani, de rengeteg munkám van ezekben a prózákban és a versben, mert nagyon nehéz átvenni őket és normálisan elmondani őket, de szerintem sikerült."

A találkozó idén 25. születésnapját ünnepelte. Az első találkozót Kishegyesen szervezték meg, azzal a céllal, hogy összefogják a Kárpát-medencei magyar fiatalokat. Molnár Krekity Olga az egyike azoknak, akik 1996-ban megindították a vers- és prózamondó találkozót.

Pannon RTV

"Számomra nagyon jó érzés, hogy most például látok olyan versmondót, aki ott volt az indulásnál, és aztán kinevelt gyerekeket a műhelyekben és most ezek a fiatalok is itt vannak."

A találkozó egyik fő célja nemzeti öntudat erősítése, a magyar líra és próza éltetése - mondta Hajvert Ákos, a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének elnöke.

"Ezek a gyerekek óriási utat tesznek meg lélekben és mentálisan is, amikor felkészülnek egy-egy ilyen típusú találkozóra. Nem beszélve a rengeteg irodalmi tartalomról, ami megmarad bennünk, bennem is és bennük is és a nézőben is tulajdonképpen. És egy nagyon értelmes és értő felnőttekké válnak majd."

A 25. Dudás Kálmán Nemzeti Vers- és Prózamondó Találkozó döntője vasárnap reggel 9 órakor kezdődik. Ekkor ítélik oda ifjúsági és felnőtt kategóriában a Dudás Kálmán-díjat, illetve a Dudás Kálmán-plakettet az általános iskolások kategóriájában.

vers
versenyző
Dudás Kálmán vers- és prózamondó verseny

Kapcsolódó tartalmak

Most

22:14

Kilencgólos francia siker Montenegró ellen

Az olimpiai címvédő Franciaország 36-27-re legyőzte Montenegrót a magyar-szlovák közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokság középdöntőjének harmadik fordulójában, hétfőn a budapesti MVM Dome-ban.
21:42

Emlékezni az ártatlan áldozatokra

1942 januárjában a magyar katonai alakulatok razziát indítottak a visszafoglalt Bácska Sajkás-vidékén. A túlkapásba torkolló akciónak több mint 1200 szerb, zsidó és roma nemzetiségű személy esett áldozatául, de magyar személyeket is kivégeztek.

Népszerű

Rendőrök lepték el Horgost

Rendőrök lepték el ma reggel Horgost. Feltételezhetően azt az eltűnt férfit keresik, akinek múlt hétvégén veszhetett nyoma a településen.

Meghalt Gaspard Ulliel

A színész síbaleset után vesztette életét. Egyebek mellett a Hannibál ébredése című filmből ismerhetjük.