Ugrás a tartalomra

75 éves a Magyar Szó

2019.12.20
17:10
2019.12.20
17:27
Forrás
Pannon RTV
75 éves a Magyar Szó, a vajdasági magyarság egyetlen napilapja. Háromnegyed évszázada, hogy kezébe vehette az olvasó a Szabad Vajdaság első, mindössze négyoldalas számát.

A Szabad Vajdaság első szám 1944. december 24-én jelent meg. A következő év szeptember 27-étől a Magyar Szó cím alatt kiadott újság a mai napig megjelenik.

Újvidéken a lap megjelenésének 75. évfordulóját ünnepelték.

Ökrész Rozália, igazgató, Magyar Szó lapkiadó Kft.: „Ünnepeljük ma az emlékezés mellett azokat a munkatársakat, akiknek köszönve és akiknek hosszú értékes újságírói életpályái húzódnak meg ez a jubileum mögött, de természetesen az újságírókon kívül a lap készítésben itt van a lektoroktól, a korrektoroktól, és a nyomdászoktól is itt van az ő fáradságot nem ismerő munkájuk is.”

Varjú Márta főszerkesztő kiemelte, hogy a 75 év alatt számos megpróbáltatáson ment keresztül a lap: „Az anyalapban mellékletek vannak minden nap, mert úgy véljük, hogy az olvasói szokások olyanok, hogy ma már ezt igénylik, ez sokkal több munkát, odafigyelést és törődést igényel.”

Az ünnepségen Kabók Erika életműdíjat vehetett át.

Kabók Erika, életműdíjas szerkesztő, Magyar Szó: „A napilapos újságírás egy életforma. Az ember felébred, és nem tudja, hogy azon a napon mit fog vele történni és a napi gondokat, problémákat meg kell oldani. Na, nem most az én koromban, amikor 35 éve művelem a napilapos újságírást, mert szerkesztő vagyok, nekem más a dolgom, de a napi taposómalomban részt venni kihívást jelent.”

A Magyar Kormány a jubileum alkalmából egymillió forinttal támogatja a napilapot – mondta Pirityiné Szabó Judit, a magyar nemzetpolitikai államtitkárság főosztályvezetője: „Kevés ilyen nagy múlttal rendelkező napilapja van a Kárpát-medencei magyarságnak, az is példaértékű, ahogyan a legnehezebb időkben, a 90-es időkben megőrizték ezt a lapot, kitartottak itt a szülőföldön és folyamatosan a közönséghez próbáltak szólni.”

Igor Mirović, a tartományi kormány elnöke ünnepi beszédében kimagasló fontosságúnak értékelte a lap létezését és ígértet tette a további támogatásra.

Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke fontosnak tartja, hogy a Magyar Szó a továbbiakban is a közösség napilapja legyen: „75 év után olyan az újság, hogy még mindig a változó világtól függetlenül komoly olvasó tábora van, olyanok, akik fontosnak tartják, hogy megvegyék az újságot, kézbe vegyék az újságot, mert olvasmányos, tájékoztató, szórakoztató, művelődést szolgáló – mindez a Magyar Szó, az újság.”

Az ünnepséget a topolyai Cirkalom néptáncegyüttes és a Fokos zenekar fellépése gazdagította.

Magyar Szó
Újvidék
Ökrész Rozália
Varjú Márta
Kabók Erika
Pirityiné Szabó Judit
Igor Mirović
Pásztor István

Most

19:03, Frissítve: 20:04

Mozgasd meg az agyad!

Mozgasd meg az agyad! mottóval kvízestet szervezett Noszán a helyi Hinga Művelődési Egyesület. Az esemény célja a szórakozás, barátkozás, ügyesség és az általános műveltség fejlesztése volt. Négy- illetve ötfős csapatok versengtek a díjakért.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.