Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

75 éves a muzslyai Petőfi Sándor MME

2022.10.30
07:52
2022.10.30
16:53
Forrás
Pannon RTV
Fennállásának a 75. évfordulóját ünnepeli az idén a muzslyai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület. A jeles jubileum alkalmából tegnap este ünnepi műsort mutattak be az egyesület színháztermében.
Pannon RTV/Lukács Attila

A muzslyai egyesületben az egész évad a jubileum jegyében zajlik. A folyamatos munkájukért pedig jelentős elismerésekben részesültek: a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetségtől Plakett Díjat kaptak, Magyarországon pedig átvehették a Kallós Zoltán külhoni magyarságért díjat.

Dobó József, elnök, Petőfi Sándor MME, Muzslya: „Remélem, hogy - hasonlóképpen az eddig elmúlt időhöz - továbbra is tudjuk tartani ezt a tempót, ezt az ütemet, ezt a munkához való viszonyulást és eltökélt szándékot, hogy nyelvünket, kultúránkat, hagyományainkat és szokásainkat fenntartsuk, átadjuk a következő nemzedéknek.” 

Pannon RTV/Lukács Attila

A rendezvény résztvevőit köszöntötte Kovács Elvira, a VMSZ alelnöke. „Ahogy azt eddig is megtettük, mindig segíteni fogjuk a Petőfit abban, hogy meglegyenek a minimális munkakörülmények és el tudjanak utazni a különböző föllépésekre. Nagyon jó, hogy itt, a szórványban is mindannyian kitartanak a hagyományaik megőrzése mellett, és hogy mindig találnak gyerekeket és fiatalokat is, akik továbbviszik ezt a munkát.”

Pannon RTV/Lukács Attila

Muzslya rendkívül fontos hely a Közép-Bánátban élő szórványmagyarság megmaradása szempontjából, amiben a kultúra ápolásának külön szerepe van.

Sutus Áron, elnök, Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség: „Ez az a nap, ez az a pillanat, amikor azt érzi az ember, hogy beérik valami, van mire visszatekinteni, van egy közösség, akivel mindenre vissza lehet tekinteni és van egy olyan közösség, van egy olyan mag, és van utánpótlás generáció, ahogy ezt a színpadon láthattuk is, akiért érdemes tovább csinálni.”

Pannon RTV/Lukács Attila

Fremond Árpád, a Magyar Összefogás listavezetője köszönetet mondott mindenkinek, aki közreműködött abban, hogy a muzslyai egyesület a nehéz időkben is fennmaradjon. „A kultúregyesületek voltak azok, amelyek összetartották és összefogták a közösséget. Ilyen szempontból egy rendkívüli közösségmegtartó erejük van és örülünk annak, hogy egy ilyen 75 éves jubileumot tudunk ma itt ünnepelni, Muzslyán. Bízom abban, hogy az elkövetkezendő időszakban is ez az egyesület fenn tud maradni és olyan értékeket tud adni ennek a közösségnek, amelyeket adott az elmúlt időszakban.”

Pannon RTV/Lukács Attila

A jubileumi rendezvényt megáldotta Kalapis Sztoján plébános. Felléptek az egyesület néptáncosai, énekcsoportjai és citerásai. Az egyesület egykori vezetői, tagjai és támogatói pedig elismerésben részesültek.

Muzslya
Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület
jubileum
nemzeti tanácsi választások
Dobó József
Kovács Elvira
Sutus Áron
Fremond Árpád

Kapcsolódó tartalmak

Most

20:32, Frissítve: 20:52

Hetvenezren várólistán

Csaknem hetvenezren vannak a kórházak várólistáján Szerbiában. Egy komplikált csípő vagy térdműtétre akár 10 évet is várni kell az állami betegellátásban.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Egy fiatal nő harca, hogy újra járni tudjon

Páger Anita 26 éves muzslyai lány egy baleset következtében öt éve mozgássérült. Bekerült a Budi human jótékonysági alapítvány programjába és thaiföldi műtétjére indult gyűjtési akció. Májusig nem egész 16 millió dinárt kellene összegyűjteni.

Ilyen egy hagyományos falusi lakodalom!

300 vendég és 17 vőfély mulatott a 16. vőfélybálon Szabadkán, a Népkörben. Magyarországról és Vajdaságból érkeztek a vőfélyek és vőfélylányok, akik közül többen családi hagyományként űzik ezt a mesterséget.

Két rendszámfelismerő rendőrautó Szabadkának

Két új rendőrautóval gazdagodott a Szabadkai Rendőrigazgatóság. A két jármű rendszámfelismerő rendszerrel és kamerákkal is fel van szerelve a közlekedési rendészet igényeihez igazítva.