Ugrás a tartalomra

9+1 Nemzetközi Művésztelep

2022.06.03
16:50
2022.06.03
19:52
Forrás
Pannon RTV
Nemzetközi alkotótábort tartanak Bácskossuthfalván. A 9+1 Nemzetközi Művésztelep eseményén ezúttal is szabadon választott technikával festenek nem meghatározott témára a művészek.

Gyurkovics Hunor a bácskossuthfalvi 9+1 Nemzetközi Művésztelep alapítói közé tartozik: „A kezdet kezdete az volt, hogy Novák Mihállyal összefutottunk egy könyvkereskedés előtt, ott megismerkedtünk, megbarátkoztunk, elmentünk Orosz Sándor műtermébe, aki innen származott, Kossuthfalváról.”

A művésztelepet kilenc festő és egy fotós alapította 1978-ban. Zsáki István is az alapító tagok között volt. Akkoriban nem gondolták, hogy ennyi év után is itt lesznek: „Örülünk egymásnak, hogy még találkozunk. A korábbi neve az Ifjúsági Telep volt, hát most már az ifjúk megöregedtünk, bottal járunk, de lélekben még mindig fiatalok vagyunk.”

Kerekes Sándor festő is a kezdetektől jelen van a táborban, fontosnak tartja, hogy a művésztelepen elkészült képek egy állandó galéria keretében helyet kapjanak Bácskossuthfalván: „Itt egy olyan világba csöppentek be, ahol minden mozzanat alkotásra utal. Itt minden mozzanat azt mondja, hogyha köpenybe, ha kalapba, itt mindenütt alkotómunka megy és ez nagyon fontos és ez nagyon hiányzik.”

Ifj. Novák Mihály volt a plusz egy. Kezdetben fényképészként volt jelen, majd egy egészen különleges technikát sajátított el a művészetben: „Úgy hívják, hogy nedves cianotípia. Az egy olyan technika, amit 184o-ben fedeztek fel, akkor fénymásolásra használták.”

Forró Krisztián telepvezető szinte a táborban nőtt fel, elleste a művészek technikáját, igyekezett mindent megtanulni, mára már a tábort is ő szervezi. Azt mondta, id. Novák Mihálytól sok mindent ellesett: „Így Misi bácsit is láttam, hogyan bánik a vendégekkel, hogyín szervezi ezt az egész tábort, a két segítőjével hogyan szervezik meg ezt a tábort a kezdetektől kezdve.”

Idén 21 művész érkezett a telepre, Újvidékről, Szabadkáról, Palicsról, Topolyáról, Pacsérról, valamint Magyarországról is érkeztek az alkotótáborba.

9+1 Művésztelep
9+1 Nemzetközi Művésztelep
Bácskossuthfalva
Gyurkovics Hunor
Zsáki István
Kerekes Sándor
Novák Mihály

Most

19:03, Frissítve: 20:04

Mozgasd meg az agyad!

Mozgasd meg az agyad! mottóval kvízestet szervezett Noszán a helyi Hinga Művelődési Egyesület. Az esemény célja a szórakozás, barátkozás, ügyesség és az általános műveltség fejlesztése volt. Négy- illetve ötfős csapatok versengtek a díjakért.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.