Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/ Juhász Géza

9+1 Nemzetközi Művésztelep

2022.06.03
16:50
2022.06.03
19:52
Forrás
Pannon RTV
Nemzetközi alkotótábort tartanak Bácskossuthfalván. A 9+1 Nemzetközi Művésztelep eseményén ezúttal is szabadon választott technikával festenek nem meghatározott témára a művészek.

Gyurkovics Hunor a bácskossuthfalvi 9+1 Nemzetközi Művésztelep alapítói közé tartozik: „A kezdet kezdete az volt, hogy Novák Mihállyal összefutottunk egy könyvkereskedés előtt, ott megismerkedtünk, megbarátkoztunk, elmentünk Orosz Sándor műtermébe, aki innen származott, Kossuthfalváról.”

A művésztelepet kilenc festő és egy fotós alapította 1978-ban. Zsáki István is az alapító tagok között volt. Akkoriban nem gondolták, hogy ennyi év után is itt lesznek: „Örülünk egymásnak, hogy még találkozunk. A korábbi neve az Ifjúsági Telep volt, hát most már az ifjúk megöregedtünk, bottal járunk, de lélekben még mindig fiatalok vagyunk.”

Kerekes Sándor festő is a kezdetektől jelen van a táborban, fontosnak tartja, hogy a művésztelepen elkészült képek egy állandó galéria keretében helyet kapjanak Bácskossuthfalván: „Itt egy olyan világba csöppentek be, ahol minden mozzanat alkotásra utal. Itt minden mozzanat azt mondja, hogyha köpenybe, ha kalapba, itt mindenütt alkotómunka megy és ez nagyon fontos és ez nagyon hiányzik.”

Ifj. Novák Mihály volt a plusz egy. Kezdetben fényképészként volt jelen, majd egy egészen különleges technikát sajátított el a művészetben: „Úgy hívják, hogy nedves cianotípia. Az egy olyan technika, amit 184o-ben fedeztek fel, akkor fénymásolásra használták.”

Forró Krisztián telepvezető szinte a táborban nőtt fel, elleste a művészek technikáját, igyekezett mindent megtanulni, mára már a tábort is ő szervezi. Azt mondta, id. Novák Mihálytól sok mindent ellesett: „Így Misi bácsit is láttam, hogyan bánik a vendégekkel, hogyín szervezi ezt az egész tábort, a két segítőjével hogyan szervezik meg ezt a tábort a kezdetektől kezdve.”

Idén 21 művész érkezett a telepre, Újvidékről, Szabadkáról, Palicsról, Topolyáról, Pacsérról, valamint Magyarországról is érkeztek az alkotótáborba.

9+1 Művésztelep
9+1 Nemzetközi Művésztelep
Bácskossuthfalva
Gyurkovics Hunor
Zsáki István
Kerekes Sándor
Novák Mihály

Most

21:21

A költő mögött az ember

Osztovits Szabolcs magyarországi művészettörténész Petőfi a magán-és közéletben címmel tartott előadást a VM4K-ban a Csütörtök esték programsorozat részeként.
20:29

Petőfi Júliának rappelt

A VM4K programsorozatához az Újvidéki Művészeti Akadémia Tenyértársulata is csatlakozott. Az ő Petőfijük 45 percben friss, újszerű módon közelít a költőóriáshoz. Öten öt részletben és öt városban villantják fel Petőfi életének főbb állomásait.

Népszerű

Lövöldözés Zomborban

Lövöldözés volt Zomborban, két rendőr is megsérült. A közmédia cikkében az áll, hogy a rendőröket családon belüli erőszakos esethez riasztották.

Ákos koncert a Nyárhangoló Fesztiválon

Palicson ad koncertet Ákos, a magyar könnyűzene egyik legnagyobb alakja. A fellépés a VM4K Nyárhangoló Fesztiváljának része lesz - adták hírül a szervezők az esemény Facebook-oldalán.