Ugrás a tartalomra

Abigél titkai Szabadkán

2022.02.18
07:16
2022.04.30
10:53
Forrás
Pannon RTV
Piros Ildikó Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes művész Abigél titkai – Töredékek Szabó Magda írónő életművéből című önálló estjét láthatták az érdeklődők csütörtök este a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházban.

A nézők nem csak a regényről és a filmről tudhattak meg titkokat, hanem Szabó Magda életútjának legjelentősebb eseményeibe is betekintést nyerhettek. Az eseményt a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ szervezte.

Szabó Magda Abigél című regénye 1970-ben jelent meg először, 1978-ban pedig elkészült a film is, melyet azóta rendszeresen műsorra tűznek a tévécsatornák. Piros Ildikó Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes művész is játszott ebben a filmben. Zsuzsanna nővért alakította, ez az egyik legismertebb szerepe.

Kricskovity Erzsébet: „Nagyon régóta tisztelője és álmodó követője vagyok Piros Ildikó művésznőnek, ugyanúgy a férjének, Huszti Péternek is. Nagyon szeretem az előadásait, nagyon szeretem a színpadi szerepléseit és nagyon szeretem a filmbéli szerepléseit. Itt megemlíteném, hogy az Abigélt legalább ötször-hatszor megnéztem, pont a művésznő miatt.”

Az érdeklődők betekintést nyerhettek Szabó Magda életébe, valamint az Abigél filmes változatának néhány titkáról is hallhattak.

Szalai Andrea, a VM4K szakmai referense: „Azt hiszem, hogy senkinek sem kell bemutatni magát a színésznőt, Piros Ildikót Jászai Mari-díjas, Kossuth-díjas, illetve érdemes művészről van szó. Egy nagyon érdekes előadásnak ígérkezik, önmagában a cím is nagyon sok kérdést felvet. Nem Szabó Magda titkairól beszélünk, hanem Abigél titkairól, és ezt a titkot fedi fel nekünk a színművésznő a színpadon. Azt hiszem, hogy érdekes, mert irodalom, színház és egy kicsit ilyen autobiográfia és biográfia fog majd itt ötvöződni.”

Nagy volt az érdeklődés az előadásra, a járványügyi szabályok miatt azonban korlátozott számban tudták fogadni a nézőket.

Abigél titkai
Szabadka
Kosztolányi Dezső Színház
Szalai Andrea
VM4K

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.