Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bognár Róbert

Akácfák hűvösében alkotnak a művészek Temerinben

2021.07.31
11:54
2021.07.31
14:43
Forrás
Pannon RTV
41. alkalommal rendezték meg a Temerini Alkotóműhely és Képzőművészeti Tábort. Több vajdasági településről érkeztek fiatal alkotók, hogy egy héten keresztül tanuljanak és új technikákat sajátítsanak el.

Idén 19 fiatal művész ment ki a Hevér Tanyára, hogy a Jegricska folyó partján, az akácfák hűvösében alkosson szabadon. A középiskolás és egyetemista résztvevők többsége első alkalommal van jelen, de voltak visszatérők is.

Törteli Judit, Zenta: „Most vagyok negyedik alkalommal a táborban. 2017-ben jöttem először, akkor a KMV-n keresztül ismerkedtem meg ezzel a hellyel. Ami engem nagyon megfogott, hogy teljesen szabadon tudunk alkotni. Nyilván van egy téma, amire az egész épül, de ezt teljesen szabadon tudjuk feldolgozni, és úgy, ahogy szeretnénk. Nincsenek kötelékek, akár eszközökben, semmiben.”

Pannon RTV/Bognár Róbert

Az alkotói folyamat 2008. óta épül egy meghatározott téma köré. Az idei tábor témája a Mítosz.

Bagi Lea, Újvidék: „A mítosz egy nagyon gazdag fogalom, mint ahogy megtanultuk ebben az egy hétben, kiváló előadásokon, valamint prezentációkon keresztül. Én a mítoszt másként közelítettem meg, mint a görög mitológiát, vagy hasonlót. Én úgy közelítettem meg a mítoszt, mint a túlvilág percepcióját, mint mítoszt a kultúrákon keresztül, valamint a mi kultúránkon keresztül, hogy mi hogy látjuk a túlvilágot, a halál utáni életet.”

A tábor elején a résztvevők körüljárták a mítosz tartalmát és jelentését, hogy könnyebben kapjanak ihletet. A fiatal alkotók számos technikával dolgoztak.

Varga Valentin, a TAKT művészeti vezetője: „Szerintem van egy fajta hasonlóság a valódi mítosz és a képzőművészet között: az, hogy a forma milyenségén túlmutatva egy valami univerzális tartalmat közvetít, és ez talán közös a műalkotásban és a mítoszban. Viszont a lényeg az lenne, hogy a fiatalok, kicsit kilépve a komfortzónájukból, próbálgassák magukat, más vizuális nyelvekkel kísérletezzenek, hogy majd megtalálják a saját nyelvüket.”

A táborban készült alkotásokból kiállítást is szerveznek, amit ősszel szeretnének bemutatni a TAKT alkotóházában.

Temerin
TAKT
TAKT alkotóműhely
Festőtábor
alkotótábor
Varga Valentin

Most

18:21, Frissítve: 18:28

Orbán: Nőni fog a nyomás a határon

A magyar déli határon próbálnak bejutni azok, akik elhagyják Afganisztánt; nőni fog a nyomás a határon - mondta Orbán Viktor magyar miniszterelnök Röszkén, miután cseh kollégája, Andrej Babiš társaságában ellátogatott a magyar-szerb határhoz.
16:19, Frissítve: 17:43

Újrahasznosítják a szennyvíziszapot Szabadkán

Biomasszát állítanak elő a felhasználásával. Ez egyelőre egy kísérleti projekt. Az ehhez szükséges tesztültetvények a Regionális Hulladéktároló és Hulladékgazdálkodási Kft. területén találhatók. Az illetékesek bemutatták az eddig elért eredményeket.

Népszerű

Leégett egy autószerelő műhely Szabadkán

A villámgyorsan a helyszínre érkező tűzoltók már csak a környező épületeket tudták megvédeni a lángoktól. A tűz szerencsére emberi életet nem követelt, azonban a kár tetemes. Az illetékesek szerint nem önhiba, hanem elektromos zárlat okozta a tüzet.