Ugrás a tartalomra

Alkalmi műsorral ünnepelték az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulóját Keviben

2019.03.13
10:36
2019.03.13
18:03
Forrás
Pannon RTV
A Móra István Művelődési Egyesület épületében szervezett rendezvényen a helyi óvodások, kisiskolások, és az egyesület csoportjai is felléptek.

Az óvodások már hónapok óta készültek a műsorra, óvónőjük a felkészülés ideje alatt a nemzeti ünnep történetét is igyekezett megismertetni velük.

Bálint Brigitta, óvónő, Vadvirág óvoda, Kevi: „Nem egy héttel ezelőtt kezdtük el gyakorolni ezt a táncot se, meg a körjátékokat se, ez egy ilyen felépített folyamat, mert ugye tudtuk előre, hogy lesz ez a március 15-i ünnepség, és már hónapokkal ezelőtt megtanultuk a táncokat.”

Pataki Tibor, a zentai Községi Képviselő-testület alelnöke ünnepi köszöntőjében a nemzeti ünnep fontosságát és központi szerepét emelte ki: „A magyarságnak ez a legfontosabb ünnepe. Ez az ünnep, amit mindenki tud, ez az ünnep, amit mindenki szeret és tisztel. Nem csak Magyarországon, a határon túli régiókban, hanem szinte az egész világon a magyarság megemlékezik március 15-éről.”

Az ünnepi műsor végén egy rövid alkalmi koncertet adott Baráth László tárogatón.

Baráth László, klarinétművész, Szabadka: „Tulajdonképpen pillanatnyilag én vagyok a Délvidék egyetlen tárogatósa. Biztos, hogy volt, aki művelte már előttem is. Nem tájjellegű a tárogató a Délvidéken, de mint magyar hangszer, azt hiszem, megérdemeljük, hogy megismertessük a szélesebb körű közönséggel is.”

A Móra István Művelődési Egyesület megalakulása óta minden évben megszervezi a március 15-i ünnepséget.

Perpauer Attila, elnök, Móra István Művelődési Egyesület, Kevi: „Igyekszünk minél szélesebb körben megmozgatni az embereket, mindenki, aki szeretne fellépni, vagy fel tud készülni erre a programra, azokat szívesen beemeljük a programba és természetesen csoportjaink, mindegyik csoportunk bemutatkozott, készült erre a műsorra.”

A faluban minden rendezvénynek nagy hagyománya van, így a március 15-ei műsorra is már hónapokkal ezelőtt jelentkeztek a szerepelni vágyó fiatalok és csoportok.

1848-49-es forradalom és szabadságharc

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:32, Frissítve: 14:41

Sportnap Zentán

A Regionális Ifjúsági Sportjátékok részeként ma délelőtt Zentán az általános iskolások részére sportnapot tartottak. A gyerekek a többi között kispályás fociban, röplabdában, kosárlabdában, futásban és sakkban mérhették össze tudásukat.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.