Ugrás a tartalomra

Amadeus a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának előadásában (videó)

2016.10.15
03:32
Béres Attila rendezésben, Balázs Áron és Pálfi Ervin főszereplésével mutatta be az Amadeust pénteken a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata
Béres Attila rendezésben, Balázs Áron és Pálfi Ervin főszereplésével mutatta be az Amadeust pénteken a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata. Peter Shaffer Amadeusát 1980-ban láthatták először a Londoni Nemzeti Színházban, és rögtön elnyerte az év legjobb drámája címet. 1984-ben pedig Miloš Forman nagy sikerű filmet forgatott belőle. Most Szabadkán is repertoárra került. Kiváló színészek, kiváló muzsika és jó rendező. Nívós szórakoztatásban volt része a péntek esti premierközönségnek a színházi évad első előadásán a Szabadkai Népszínházban. Peter Shaffer darabja nemcsak Wolfgang Amadeus Mozart életét ismerteti meg a nézőkkel, hanem a középszerű emberek és a zseni viszonyrendszerét is vizsgálja. Antonio Salieri, korának ünnepelt zenésze halála előtt visszatekint életére, és arra a személyre, aki rádöbbentette saját középszerűségére, és akinek zsenialitását egyedül ő ismerte fel. Balázs Áron: „A rendező és mi is arra törekedtünk, hogy mind a kettő egy ember lehessen, akit meg lehet érteni. Még, ha rosszat is cselekszik, vagy jót, vagy pofátlant, ami aranyos és igenis hasznos, bizonyos törvények mellett halad a másik és ott van egy bosszúvágy és irigység, de végül is mind magából az emberből fakad.”



Az előadás izgalmasan tárja elénk a kort, az uralkodót és az udvart, de igazán aktuálissá a hatalom és a művészet megjelenített viszonya teszi. Béres Attila, rendező: „Nagyon hangsúlyosan akartam érzékeltetni, hogy mindemellett a hatalom ki mellett teszi le a voksát, ami a legnagyobb problémája napjainknak. A hatalom, és ez bármilyen hatalomra érvényes, ez filozófiai fogalom nem aktuálpolitika, a hatalom mindig a könnyebb utat választja.” Az évad első bemutatójában a hivatásos színészek mellett négy főiskolai hallgató is szerepel. Az előadást a végén állva tapsolták meg a nézők. A színfalak mögött pedig öröm, gratuláció, pezsgőzés és a remény, hogy az előadás hosszú életű lesz.
népszínház

Most

19:03, Frissítve: 20:04

Mozgasd meg az agyad!

Mozgasd meg az agyad! mottóval kvízestet szervezett Noszán a helyi Hinga Művelődési Egyesület. Az esemény célja a szórakozás, barátkozás, ügyesség és az általános műveltség fejlesztése volt. Négy- illetve ötfős csapatok versengtek a díjakért.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.