Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Hoffmann Artúr

Ameddig van barikád... - in memoriam 1848

2019-03-16
09:22
2019-03-16
16:16
Forrás
Pannon RTV
Petőfi Sándor és Arany János kapcsolatának bemutatásával emlékeztek meg Újvidéken az 1848/49-es forradalomról.

Az Ameddig van barikád című előadást az Újvidéki Színház színészei és a Színes Szilánkok Diákszínpad tagjai adták elő a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központban. 

A művelődési központ asszonykórusának előadásával kezdődött a március 15-ei megemlékezés Újvidéken, majd a helyi civil szervezetek, intézmények és pártok elhelyezték a kegyelet virágait az előcsarnokban levő Petőfi szobor előtt.

Az eseményen Csáky S. Piroska, a magyar kultúra lovagja is tiszteletét tette: „Mindenkinek, aki eljön, úgy kell részt vennie lélekben ezeken az eseményeken, hogy átérezze - jelen esetben 171 évről beszéltünk -, azt az eseményt, azt a felemelő érzést, amit valamennyi magyar ünnepel határon innen és határon túl.”

A forradalom hangulatát az Újvidéki Színház színészei és a Színes Szilánkok Diákszínpad tagjai varázsolták a színpadra. Petőfi Sándor és Arany János 1848-as írásaiból Lénárd Róbert, az Újvidéki Színház művészeti vezetője szemezgetett: „A kettejük kapcsolata nagyon érdekes, és főleg az az érdekes benne, hogy Arany János végig Nagyszalontán ül, ahogy Petőfi mondja – kemence mellett, és onnan figyeli az eseményeket, míg Petőfi nyakig benne van a szószban. Ennek a kettősségnek van érdekessége, hogy az egyik nagyon intellektuálisan, nagyon messziről viszonyul az egészhez, Petőfi pedig aktív szereplője, főszereplője a forradalomnak.”

Az emlékezés erősíti a helyiek összetartozását – emelte ki az eseményen Ladisity Melinda, a művelődési központ elnöke: „Nagyon fontos számukra az az üzenete ennek az ünnepnek, hogy nem szabad feladni, tehát annak ellenére, hogy a szabadság meg is bukott, de tovább kell lépni és csinálni kell és akarni kell, és akkor egyszerűen összefogva csodákra képes, és a magyar nemzet is a mai napig is azt hiszem, hogy csodákra képes.”

Az újvidéki Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központban már több mint 70 éve rendszeresen megemlékeznek az 1848-49-es szabadságharcról.

Újvidék
1948-49-es forradalom és szabadságharc
Újvidéki Színház
Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ
Színes Szilánkok Diákszínpad

Most

17:24, Frissítve: 17:34

Jó termést remélnek a szőlészek

A legtöbb észak-bácskai szőlősben alszanak még a tőkék. Ez a csapadékmenetes, a szőlőtőkékre még hűvös idő a legjobb metszésre. Eddig a legtöbb helyen a betakart tőkék bontása történt meg.
16:54, Frissítve: 18:16

Meghalt Baló György

A magyarországi televíziós szerkesztő, műsorvezető, a Magyar Televízió volt kulturális igazgatója, Pulitzer- és Prima Primissima-díjas újságíró 71 éves volt.

Népszerű

Bombarobbanás történt Topolyán

Csütörtök éjjel fél tizenegy körül a Ljubljanai utca 16-os szám alatt, B. L. otthona előtt robbant a bomba egy magyar rendszámtáblás autó alatt – adta hírül egy helyi (mojabackatopola.rs) hírportál.
Mentőautó

Holtan találtak egy 15 éves fiút Topolyán

A topolyai Bartók Béla utca egyik házában ma a reggel holtan találták a 15 éves O. A. -t. A kiskorú holttestét állítólag barátjának a dédanyja találta meg az ágyban.