Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Hoffmann Artúr

Ameddig van barikád... - in memoriam 1848

2019-03-16
09:22
2019-03-16
16:16
Forrás
Pannon RTV
Petőfi Sándor és Arany János kapcsolatának bemutatásával emlékeztek meg Újvidéken az 1848/49-es forradalomról.

Az Ameddig van barikád című előadást az Újvidéki Színház színészei és a Színes Szilánkok Diákszínpad tagjai adták elő a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központban. 

A művelődési központ asszonykórusának előadásával kezdődött a március 15-ei megemlékezés Újvidéken, majd a helyi civil szervezetek, intézmények és pártok elhelyezték a kegyelet virágait az előcsarnokban levő Petőfi szobor előtt.

Az eseményen Csáky S. Piroska, a magyar kultúra lovagja is tiszteletét tette: „Mindenkinek, aki eljön, úgy kell részt vennie lélekben ezeken az eseményeken, hogy átérezze - jelen esetben 171 évről beszéltünk -, azt az eseményt, azt a felemelő érzést, amit valamennyi magyar ünnepel határon innen és határon túl.”

A forradalom hangulatát az Újvidéki Színház színészei és a Színes Szilánkok Diákszínpad tagjai varázsolták a színpadra. Petőfi Sándor és Arany János 1848-as írásaiból Lénárd Róbert, az Újvidéki Színház művészeti vezetője szemezgetett: „A kettejük kapcsolata nagyon érdekes, és főleg az az érdekes benne, hogy Arany János végig Nagyszalontán ül, ahogy Petőfi mondja – kemence mellett, és onnan figyeli az eseményeket, míg Petőfi nyakig benne van a szószban. Ennek a kettősségnek van érdekessége, hogy az egyik nagyon intellektuálisan, nagyon messziről viszonyul az egészhez, Petőfi pedig aktív szereplője, főszereplője a forradalomnak.”

Az emlékezés erősíti a helyiek összetartozását – emelte ki az eseményen Ladisity Melinda, a művelődési központ elnöke: „Nagyon fontos számukra az az üzenete ennek az ünnepnek, hogy nem szabad feladni, tehát annak ellenére, hogy a szabadság meg is bukott, de tovább kell lépni és csinálni kell és akarni kell, és akkor egyszerűen összefogva csodákra képes, és a magyar nemzet is a mai napig is azt hiszem, hogy csodákra képes.”

Az újvidéki Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központban már több mint 70 éve rendszeresen megemlékeznek az 1848-49-es szabadságharcról.

Újvidék
1948-49-es forradalom és szabadságharc
Újvidéki Színház
Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ
Színes Szilánkok Diákszínpad

Kapcsolódó tartalmak

Most

19:50

Az igazi 007-es ügynök

A titkos ügynök általában észrevétlenül, titokban végzi munkáját. Egyetlen világhírű ügynök tevékenységét ismeri szinte mindenki, ez pedig James Bond.

Népszerű

Megölte családját egy rendőrnő

Megölte családja négy tagját, majd öngyilkosságot követett el egy rendőrnő a koszovói Gnjilane településen. A tragédia 13 óra körül történt.
Helyszín

Holttestet találtak Óbecsén

Egy férfi holttestét találták meg ma reggel az óbecsei katolikus temető bejáratánál - írja a vajdasági közmédia.