Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Amikor a fakanál is kard

2023.03.23
12:14
2023.03.23
16:36
Forrás
Pannon RTV
A Magyar nők és hősnők - amikor a fakanál is kard című kétnapos konferencia zajlik a szabadkai VM4K-ban. A nemzetközi tudományos konferencián az érdeklődők széles körű betekintést nyerhetnek a reformkori nők társadalmi helyzetébe.

Tizenkét szakmai előadást hallhat a közönség a kétnapos konferencián, amelynek fő témája a magyar nők társadalmi szerepe és helyzete a 19. században.

Czuczor Gergely történész Magyarországról érkezett, előadásában a reformkor sikeres férfijai mögött álló asszonyokról beszélt.

„A reformkor egy kiváló alkalom arra, illetve a Petőfi körüli 200. évforduló, akárcsak ha Szendrey Júliára gondolok, hogy az ő szerepét, Szendrey Júlián keresztül a hölgyek szerepét be tudjuk mutatni. Az oktatásban is kell változzon a hölgyek megítélése, még mindig egy ilyen férfi soviniszta történelemszemlélet az, ami jellemez minket, ezen kell és lehet változtatni, erre is kiváló alkalom a konferencia.”

A konferenciát a vajdasági Mozdulj Petőfi! programsorozat keretében szervezte meg a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ. Az előadók Vajdaság mellett Magyarországról és Romániából érkeztek.

Baranyi Dolores, kulturális referens, VM4K, Szabadka: „Lesznek témák, amelyek a gasztronómiára fókuszálnak, 19. századi erdélyi szakácskönyvek bemutatása, van egy Balaton-kutatónk, aki a balatoni hősök emlékezetéről fog beszélni az 1848-as forradalom kapcsán, lesznek irodalmi témák is. Tehát egy nagyon széles körű programról van szó, az volt a célunk, hogy minél érdekesebbé tegyük, és minél több szempontból meg tudjuk közelíteni a témát.”

Pénteken 10 és 17 óra között további 6 előadást hallhatnak az érdeklődők.

VM4K
konferencia
Szabadka
Baranyi Dolores
Czuczor Gergely

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű