Ugrás a tartalomra

Amikor Isten hasba rúg a KDSZ színpadán

2022.06.16
14:11
2022.06.16
17:49
Forrás
Pannon RTV
Lovas Ildikó Amikor Isten hasba rúg című regényének alapját egy sohasem publikált, a nyilvánosság előtt nem ismert interjú képezi, amely Csáth Géza lányával Kisolgával készült. A KDSZ és az Újvidéki Színház közös előadását Urbán András rendezte.

A regény és a darab is Csáth sorsát és családtagjainak egymás közti viszonyát is boncolgatja.

Lovas Ildikó, író: „Ezek nagy monológok. Hogyan szólal meg az anya, aki meghal, mikor egészen kicsi a gyermeke? A gyermek, aki egész életében keresi és visszatér az anyjához, akinek nagyon különös viszonya van a mostohával. Az apa, aki lehet, hogy a második feleségét szereti, de a sógornőjébe is szerelmes. Ezek nagyon bonyolult, nagyon mély és nagyon intim, emberi relációk.”

A színpadi szöveg a színészekkel, Góli Kornélia dramaturggal és Urbán András rendezővel közösen, interaktív módon született.

Urbán András: „Én azt gondolom, hogy ez egyértelműen a Lovas Ildi regénye alapján született előadás. Kimondottan egy szövegre épülő, szöveget folyamatosan piedesztálon tartott előadásról beszélünk. Folyamatosan jelen van az a hang, ami a regényben is. szerintem sikerült elérni, hogy ez a hang bennünk is folytatódjon.”

Crnkovity Gabriella az Újvidéki Színház színésznője azt mondta a próbafolyamat alatt rengeteget beszélgettek és jeleneteket improvizáltak.

„Nekem különösen izgalmas, hogy más munkamódszerrel dolgoztunk, mint ahogy én megszoktam, és az első próbákon már éreztem, hogy itt meg kell lépnem, hogy a komfortzónámból azonnal próbáljak meg kilépni. Nyilván nem sikerült rögtön.”

Nagy volt a bizalom az alkotók között, egymásra épülve állt össze az előadás így egyik alkotó kezéből átkerült egy másikéba. Ez volt a Kosztolányi Színház évadának utolsó bemutatója.

Amikor Isten hasba rúg
Lovas Ildikó
Urbán András
Crnkovity Gabriella

Kapcsolódó tartalmak

Most

13:35

Lesz-e fagykár a gyümölcsösökben?

Idén is, mint jó pár évre visszamenőleg kora tavaszi fagyokkal szembesültek a gyümölcstermelők. Az elmúlt hetekben a fagyzugos helyeken a hajnali órákban a -4, -6 fokot is elérte a hőmérséklet.
13:20, Frissítve: 13:26

Tojásvadászat Királyhalmon

Tojásfadíszítés, kézműves foglalkozás és kincskeresés - ez várt ma a gyerekekre Királyhalmon. A kultúrotthon előtti parkban örömmel gyűjtötték a húsvéti kincseket a legkisebbek.

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.