Ugrás a tartalomra

Anjou - egy korhű mese a 14. századi Európa Magyar Királyságáról

2024.02.20
10:18
2024.02.20
16:52
Forrás
Pannon RTV
Hit, lovagi erények, tisztesség, becsület, hűség. Vajon mit jelent mindez a ma emberének? Az Udvari Kamaraszínház társulata Szabadkán a Kosztolányi Dezső Színházban lépett fel az ANJOU - a liliom útvesztői című darabbal.

Az Anjou című előadás a középkor egyik izgalmas időszakát eleveníti fel, a 16 éves nápolyi Johanna királynő és a 21 éves Nagy Lajos király történetét az I. nápolyi hadjárat idején. A mű megírását hosszú történelmi kutatás és történészekkel való egyeztetés előzte meg.

Andrási Attila, író-rendező: „Nagy Lajosnak a története egészen elképesztő, rengeteg fordulat van benne, ordít még legalább tizenöt drámának, színdarabnak a megírására. Johannának a történetéről több regényt írtak, arról is lehetne még három-négy előadást készíteni és mindez a magyar történelem része. Mit jelent a történelem szó? A jelenünket eredményező múltunk.”

Orbán Borbála Johanna királynő szerepét alakítja az előadásban, akinek a karaktere nagyon különleges. „Én nem gondolom azt, hogy ez egy kifejezetten negatív szereplő, bár akkor már felnőtt emberről beszélünk mégis egy fiatal lány, akiben kettősség van. Az uralkodásban egy komoly személy, aki ért ahhoz, amit tesz, de a magánéletében egy csapodár.”

A vajdasági László Roland két éve vendégszínész a társulatnál. „Rólam tudni kell, hogy nagyon szeretem a történelmet. Nekem az nagyon érdekes volt, mert nem nagyon találkoztam még ilyen profilú, ilyen arculatú színházzal, amely kizárólag történelmi előadásokat készít.”

A történelmet mesélő színházban az alkotók folyamatos célja, hogy történelmileg, cselekményileg és érzelmekben is hiteles módon adják át az adott kor jellemzőit.

Udvari Kamaraszínház
Kosztolányi Dezső Színház

Most

19:03, Frissítve: 20:04

Mozgasd meg az agyad!

Mozgasd meg az agyad! mottóval kvízestet szervezett Noszán a helyi Hinga Művelődési Egyesület. Az esemény célja a szórakozás, barátkozás, ügyesség és az általános műveltség fejlesztése volt. Négy- illetve ötfős csapatok versengtek a díjakért.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.