Ugrás a tartalomra

Antigoné – Be szép dolog puhára esni

2023.03.01
10:53
2023.03.01
17:20
Forrás
Pannon RTV
Szophoklész Antigoné című klasszikus dámáját, kortárs köntösbe öltöztetve mutatta be az Újvidéki Színház társulata kedd este. Romano Nikolić rendezésében a dráma a felelősséget, az igazságot és az önfeláldozást tárja fel.

Szophoklész Antigoné drámáját átdolgozott, lecsupaszított de érzelmekben gazdag formájában láthatták a nézők az Újvidéki Színház színpadán. Bemutatja, hogy minden helynek és kornak megvan a saját Antigonéja és Kreónja, valamint minden jelenet egy kis titkot őriz, valamint minden szereplő harcol önmagával és a saját tragédiájával.

Mészáros Árpád Kreónt alakítja a darabban: „Én ebbe kapaszkodom bele, hogy ha azt mondom, hogy akkor lesz rend, ha elrendelem, hogy az ellenséget nem szabad eltemetni, akkor tessék azt betartani. Lehet, hogy idővel módosul ez a törvény, de most per pillanat ez van. Nyilvánvaló, hogy ez felrúg valami erkölcsi normákat, de én eltudom képzelni azt a helyzetet, ahol olyan szinten megszűnik minden morál, hogy ilyen drákói szigorokat kell bevezetni.”

A veszteség és annak feldolgozása, valamint tetteink következménye a darab vezér motívuma. Kiinduló pont az emberi őszinteség, a színészek őszintesége. Antigonét az előadásban Crnkovity Gabriella testesíti meg.

„Minden tettünknek következménye van és azzal, hogy én ma teszek valamit, hozok egy döntést, annak milyen következmény lesz, valamint milyen következményeket von magával a körülöttem élő emberek életére. Ez az ami folyamatosan visszatér.”

A dráma aktuális témákat dolgozz fel, a körülöttünk dúló háborúkra reflektál, a tömegsírokra és azokra a személyekre akik még ma is keresik hozzátartozóikat, akiket nem sikerült méltón eltemetni és elbúcsúzni tőlük. A történelem keserűségét a gyengédség, a szeretet, az őszinteség egyensúlyozza.

Romano Nikolić, rendező: „Megpróbáltunk létrehozni valamit, ami élő, ami nem mesterséges, Antigoné időtlen történetét és a nővér harcát az igazságért és a igazságosságért, a mi társadalmi harcunkat az igazságosságért és a tisztességért, és amit már annyiszor elismételtem, magunk döntjük el, hogy a gyűlölet világában vagy a gyengédség világában akarunk élni vagy valami időtlen magányban maradunk.”

Az alaptörténet azonos az eredeti Szophoklész drámával, de egy kortárs előadás keretében van elhelyezve. A klasszikus dráma szövegét hanyagolva, a szövegkönyv a színészek improvizációin alapul.

Újvidéki Színház
Antigoné

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.