Ugrás a tartalomra

Anyanyelvünkért nyelvőröknek kell lennünk!

2022.10.22
12:06
2022.10.22
16:33
Forrás
Pannon RTV
Kétnapos gazdag programkínálattal adóztak Ada szülötte, Szarvas Gábor nyelvész emléke előtt.

A hagyományossá vált Szarvas Gábor Nyelvművelő Napok keretében fiatalok mérték össze tudásukat nyelvi vetélkedő formájában, valamint tudományos tanácskozásra is sor került a magyar nyelv megőrzésének fontossága kapcsán.

Játékos nyelvi vetélkedő keretében mérték össze tudásukat a községi általános iskolák diákjai. Játékvezetőjük a nyelvmegőrzés fontosságának átadását hangsúlyozta.

Szűcs Budai Engelbert, alelnök, Szarvas Gábor Nyelvművelő Egyesület: „Azért vagyunk mi, pedagógusok, hogy megkedveltessük az anyanyelvüket, az anyanyelvük szépségét, és ez egy játékos nyelvi verseny. Itt nem véres, komoly igeragozás, meg egyéb mondatelemzések zajlanak, hanem játszunk a nyelvvel, a szavakkal.”

A középiskolások beszédversenyére Zentáról és Szabadkáról is érkeztek diákok, akik a verseny első részében szabadon választott prózai szöveget mondtak el, a második részben pedig kötelezően kapott szöveg tolmácsolásában jeleskedtek.

Hodik Péter Krisztina, elnök, Szarvas Gábor Nyelvművelő Egyesület: „Meglátásunk szerint az iskolások számára ez egy jó lehetőség arra, hogy ráébredjenek mindarra, hogy az anyanyelvünkért tenni is kell időnként. Nem egy öngondozó növény, hanem bizony, mint a szorgos kertésznek, úgy nekünk is törődnünk, foglalkoznunk és ápolnunk kell ezt a szép virágot, amit anyanyelvnek nevezünk.” 

A szombati nap délelőttjén a kegyelet és megemlékezés koszorúit helyezték el az egybegyűltek a város központját díszítő Szarvas Gábor nyelvész mellszobránál.

De Negri Ibolya, elnök, Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete: „A család, az iskola feladata, hogy példát mutasson, értéket teremtsen a felnövekvő generáció számára. Hisz anyanyelvünk által tudjuk megőrizni hitelességünket, emberségünket, magyarságunkat. De nem elég magyar anyanyelvűnek születni, nyelvünket folyamatosan tanulni, művelni kell. Nyelvőrnek kell lenni mindannyiunknak, ahogy Szarvas Gábor is ezt tette munkássága, élete folyamán.” 

A magyar nyelv értékeire és annak megtartására fókuszáló tudományos tanácskozáson többek között előadást tartott Dr. Hódi Éva a Magyar Nyelvőr megjelenésének 150. évfordulója alkalmából, valamint Constantinovits Milán magyarországi nyelvész is, aki előadásában az új nyelvi jelenségek tanításának kihívásairól beszélt.

Constantinovits Milán, a Matthias Corvinus Kollégium szakmai főigazgató-helyettese: „Ez azért nagyon fontos terület, hogy a gyerekek, a diákok érezzék azt, hogy a saját nyelvi környezetükkel, az őket körülvevő világgal foglalkozik az oktatás. Hasonlóval foglalkozik egyébként a Matthias Corvinus Kollégium is.”

A programsorozat a Szarvas Gábor Nyelvművelő Egyesület, az adai Szarvas Gábor Könyvtár, a Cseh Károly Általános Iskola, valamint a Műszaki Iskola közös szervezésében valósult meg.

Szarvas Gábor
Szarvas Gábor Nyelvművelő Napok
Ada
SZűcs Budai Engelbert
Hodik Péter Krisztina
De Negri Ibolya

Most

19:03, Frissítve: 20:04

Mozgasd meg az agyad!

Mozgasd meg az agyad! mottóval kvízestet szervezett Noszán a helyi Hinga Művelődési Egyesület. Az esemény célja a szórakozás, barátkozás, ügyesség és az általános műveltség fejlesztése volt. Négy- illetve ötfős csapatok versengtek a díjakért.
16:14, Frissítve: 16:22

Kortárs kiállítás a Kortárs Galériában

Kortárs képzőművészek által adományozott alkotásokból nyílt kiállítás a Kortárs Galériában Szabadkán. Goran Despotovskival, Mihailo Vasiljevićel és a videólinken csatlakozó Részegh Botonddal Nela Tonković beszélgetett.
15:56

Adománydobozt, mobiltelefont is loptak

A szabadkai rendőrkapitányság munkatársai a zombori rendőrséggel együttműködve letartóztatták a 2001-es születésű szabadkai V.P.-t és az 1995-ben született Apatin környéki N.M.-et, minősített lopás bűntett elkövetésének gyanúja miatt.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.