Ugrás a tartalomra

Aracs a vajdasági magyarság legősibb és legértékesebb műemléke

2018.08.19
18:17
2018.08.19
19:15
Forrás
Pannon RTV
Egy legenda szerint István királyt a Délvidéken, az aracsi Pusztatemplom alá temették.

A vajdasági magyarság legősibb és legértékesebb műemléke évszázadok óta hirdeti a rónaságon a magyarok jelenlétét és keresztény hitét. Az omladozó templomhoz köthető legendák szerint minden augusztus 20-a környékén megnyílik a templom földje.

Egy legenda szerint István király az aracsi Pusztatemplom alagsorában van eltemetve. Vicuskát, a libapásztorlányt egyszer levezette a jótündér István királyhoz. A nagyszakállú, drágakövekkel ékesített koronával a fején alvó királynak a kislány elpanaszolta, milyen rossz sora van családjának. A király felébredt és azt ígérte, amikor majd újra megszólalnak a harangok a Pusztatemplomban, akkor ő feljön a mélyből és megsegíti a Délvidéken árván maradt, szenvedő magyarságot. A nagy király arra kérte Vicuskát, addig is őrizzék meg a templomot.

A néphiedelem szerint minden tizenharmadik év Szent István-napjának éjszakáján a Pusztatemplomnál több helyen kék lángok láthatók, majd az éj közepén megnyílik a föld valamelyik kék láng helyén, és a földből kiemelkedik egy tüzesen izzó üst, tele vakítóan csillogó sárga arannyal. Az üst mellett egy tündér áll, aki angyali hangon megszólal: „Jöjjetek, jó emberek, itt az arany! Építsétek vele újjá Pusztatemplomunkat!"

Eddig már sokan megpróbálkoztak, de csak színlelték a jóságot. Lelkük mélyén rosszak, gonoszak, kapzsik voltak, így megégett kézzel, jajgatva távoztak az izzó üsttől. Az arany ott maradt, az izzó üst pedig a hajnal közeledtével az arannyal együtt visszasüllyedt a földbe, szól a legenda.

1998-ban megalakult Tordán a műemlékvédő társaság, és így került a romtemplom lassan az érdeklődés homlokterébe.

Lázár Jenő, alelnök, Aracs Hagyományápoló Társaság, Torda: „Elhatároztuk, hogy a környékét rendben tartjuk, hogy ki fogunk ide járni, emlékünnepséget szervezünk és megpróbáljuk felhívni a közvélemény, a szakemberek, a magyarság figyelmét az aracsi Pusztatemplomra és annak jelentőségére, amit a magyar, a keresztény népeknek jelentett valamikor.”

A magyar kormány támogatásával, hamarosan megkezdődik a vajdasági magyarság kultikus emlékhelyének állagmegőrzése. A szakemberek most a terveken dolgoznak. A magyar kormány egymilliárd forintot fordít a következő időszakban a romtemplom megőrzésére.

Hajnal Jenő, elnök, Magyar Nemzeti Tanács: „A szerbiai műemlékek legjelentősebbike, legfontosabbika, ebből adódóan nyilvánvaló, hogy Szerbiának nagyon komoly feladata van, hogy egyrészt ezt a rekonstrukciót minél eredményesebben megvalósítsa, és hogy komolyan támogassa is, ne csak a magyar kormány segítségére támaszkodjunk.”

A romtemplom körül egykor virágzó település volt. A tervek szerint nemcsak az épületen végeznek majd állagmegőrzést, de környezetét is a XXI. századi igényeknek megfelelően alakítják ki, hogy felkerüljön az idegenforgalmi útvonalak térképére.

Aracs
pusztatemplom
István király
Hajnal Jenő

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.