Ugrás a tartalomra

Arany és Petőfi a VM4K Klubban

2018.06.01
15:25
2018.06.01
18:18
Forrás
Pannon RTV
Bemutatták Kálló Béla és Tóth Péter Lóránt Szabadságharc című előadását a szabadkai VM4K Klubban. Az ősbemutató Arany és Petőfi barátságának két évét járja körül, baráti levelezéseik alapján.

Arany és Petőfi forradalmat megelőző, élménydús mindennapjai kerültek emberközelbe Kálló Béla és Tóth Péter Lóránt tolmácsolásában. A két előadó a szabadságharc témáját a két költő életén keresztül vizsgálta: kikkel találkoztak, milyen eseményekbe sodródtak, hogyan látták a világot maguk körül, és hogyan látták egymást. Kálló Béla, színész: „Egy olyan kihívás ez a szöveg, nem a megtanulása, mert az egy hónap, hanem az a másik egy hónap, amíg én azt olyan szinten magamévá teszem, hogy úgy beszéljek, mintha a mából szólna Arany. Ezen a nyelven, ahogy annak idején beszélt. Na ez volt igazán a kihívás.”

Tóth Péter Lóránt Radnóti-díjas versmondónak ez volt az első színházi jellegű előadása. „Kicsit az új oldalam megismerése, meg egy pici belelátás abba, amit színháznak neveznek. Nyilván, hogy én ebbe csak bele csippentettem, még sokat kell nekem ezzel foglalkoznom, de egy nagy élmény volt a munka, amit a Bécivel csináltunk.”

A szöveget Arany és Petőfi levelezései alapján Brestyánszki Boros Rozália írta. Az előadás most indul turnéra, Vajdaság-szerte mintegy harminc előadást terveznek.

VM4K
Kálló Béla
Tóth Péter Lóránt

Most

19:03, Frissítve: 20:04

Mozgasd meg az agyad!

Mozgasd meg az agyad! mottóval kvízestet szervezett Noszán a helyi Hinga Művelődési Egyesület. Az esemény célja a szórakozás, barátkozás, ügyesség és az általános műveltség fejlesztése volt. Négy- illetve ötfős csapatok versengtek a díjakért.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.