Ugrás a tartalomra

Arany János munkásságát mutatják be Topolyán

2019.06.27
10:12
2020.04.24
15:48
Forrás
Pannon RTV
Arany János magyar költő munkásságát bemutató kétnyelvű kiállítás nyílt Topolya Község Múzeumában Hagyaték címmel.

A tárlat részét képezi a Petőfi Irodalmi Múzeum „Jártam a jelenben, éltem a jövőben” című vándorkiállítása. Emellett vajdasági képzőművészek, színészek, versmondók is hozzájárultak munkájukkal a kiállításhoz.

Képregények, videók, kisfilmek, applikációk - egy modern Arany-tárlat nyílt Topolyán. A Kray-kastély hét termében a Petőfi Irodalmi Múzeum hét fa installációja köré csoportosulnak a témák. A Szerb Matica Könyvtára jóvoltából a költő híres Kapcsoskönyvének másolatát, ritka kiadványokat és a Jovan Jovanović Zmajjal való levelezését is feldolgozza a tárlat.

Gazsó Hargita, vezető, Topolya Község Múzeuma, Topolya: „Ezeket a kéziratokat mi megfilmesítettük, a kéziratban foglaltakat eljátszatjuk vajdasági fiatal színészekkel, van aki Aranyt, van aki Zmajt játssza, így életre kelnek a levelek tartalmai is. Úgy gondolom, ez közelebb hozza a témát. Körülöttünk ebben a térben láthatók Nemes Fekete Edit kerámiaművész alkotásai, aki az Arany évben, 2017-ben egy egész sorozatot készített Arany verseiből, balladáiból.”

Demeter Szilárd a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója nyitotta meg szerda este a tárlatot. A helyi művészek reflexiói tovább növelik a tárlat értékét, valamint sok fiatalt szeretnének megszólítani, ami azért is fontos, mert az Arany kultusznak nem szabad megszakadnia - emelte ki Demeter Szilárd.

Demeter Szilárd, főigazgató, Petőfi Irodalmi Múzeum, Budapest: „Arany János mindig is kortárs, ő az a költő, akit ugyan vádolnak azzal, hogy a lírai ént kikapcsolta a költészetéből, tehát magáról keveset írt, de annál többet írt a nemzetről, a nemzet szabadságáról, tehát a nemzetért író költő volt, ezért lehet az, hogy mindenkinek van egy Arany képe, mindenki viszonyul valamilyen módon Aranyhoz.”

A kiállítás létrejöttét a Magyar Nemzeti Tanács és Topolya testvérvárosaként a Budapest V. kerülete is támogatta. Az érdeklődők november 9-éig tekinthetik meg a tárlatot Topolya Község Múzeumában.

Arany János
Topolya
Gazsó Hargita
kiállítás

Most

19:03, Frissítve: 20:04

Mozgasd meg az agyad!

Mozgasd meg az agyad! mottóval kvízestet szervezett Noszán a helyi Hinga Művelődési Egyesület. Az esemény célja a szórakozás, barátkozás, ügyesség és az általános műveltség fejlesztése volt. Négy- illetve ötfős csapatok versengtek a díjakért.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.