Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dragosavac Viktor

Arany János munkásságát mutatják be Topolyán

2019.06.27
10:12
2020.04.24
15:48
Forrás
Pannon RTV
Arany János magyar költő munkásságát bemutató kétnyelvű kiállítás nyílt Topolya Község Múzeumában Hagyaték címmel.
Pannon RTV/Dragosavac Viktor

A tárlat részét képezi a Petőfi Irodalmi Múzeum „Jártam a jelenben, éltem a jövőben” című vándorkiállítása. Emellett vajdasági képzőművészek, színészek, versmondók is hozzájárultak munkájukkal a kiállításhoz.

Pannon RTV/Dragosavac Viktor/illusztráció

Képregények, videók, kisfilmek, applikációk - egy modern Arany-tárlat nyílt Topolyán. A Kray-kastély hét termében a Petőfi Irodalmi Múzeum hét fa installációja köré csoportosulnak a témák. A Szerb Matica Könyvtára jóvoltából a költő híres Kapcsoskönyvének másolatát, ritka kiadványokat és a Jovan Jovanović Zmajjal való levelezését is feldolgozza a tárlat.

Pannon RTV/Dragosavac Viktor

Gazsó Hargita, vezető, Topolya Község Múzeuma, Topolya: „Ezeket a kéziratokat mi megfilmesítettük, a kéziratban foglaltakat eljátszatjuk vajdasági fiatal színészekkel, van aki Aranyt, van aki Zmajt játssza, így életre kelnek a levelek tartalmai is. Úgy gondolom, ez közelebb hozza a témát. Körülöttünk ebben a térben láthatók Nemes Fekete Edit kerámiaművész alkotásai, aki az Arany évben, 2017-ben egy egész sorozatot készített Arany verseiből, balladáiból.”

Pannon RTV/Dragosavac Viktor

Demeter Szilárd a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója nyitotta meg szerda este a tárlatot. A helyi művészek reflexiói tovább növelik a tárlat értékét, valamint sok fiatalt szeretnének megszólítani, ami azért is fontos, mert az Arany kultusznak nem szabad megszakadnia - emelte ki Demeter Szilárd.

Pannon RTV/Dragosavac Viktor

Demeter Szilárd, főigazgató, Petőfi Irodalmi Múzeum, Budapest: „Arany János mindig is kortárs, ő az a költő, akit ugyan vádolnak azzal, hogy a lírai ént kikapcsolta a költészetéből, tehát magáról keveset írt, de annál többet írt a nemzetről, a nemzet szabadságáról, tehát a nemzetért író költő volt, ezért lehet az, hogy mindenkinek van egy Arany képe, mindenki viszonyul valamilyen módon Aranyhoz.”

Pannon RTV/Dragosavac Viktor

A kiállítás létrejöttét a Magyar Nemzeti Tanács és Topolya testvérvárosaként a Budapest V. kerülete is támogatta. Az érdeklődők november 9-éig tekinthetik meg a tárlatot Topolya Község Múzeumában.

Arany János
Topolya
Gazsó Hargita
kiállítás

Most

12:14, Frissítve: 13:28

Újabb támadás történt Jeruzsálemben

Legkevesebb két személy megsérült az óváros közelében történt merényletben, csupán néhány órával azután, hogy egy zsinagógában heten vesztették életüket egy fegyveres támadásban.
11:51, Frissítve: 12:53

Valamelyest csökkent a műtrágya ára

Az őszi 110 dináros ár helyett most akár 90 dinárért is megvásárolható a növények számára elengedhetetlen tápanyagforrás. A gazdák örülnek az árcsökkenésnek, de mint mondják, ez még mindig nagyon drága.
11:31, Frissítve: 11:44

Egyre súlyosabb a helyzet Ukrajnában

Elérték céljukat az ukrán hadiipari és energetikai létesítmények ellen intézett rakétacsapások, az orosz erők pedig előrenyomultak az elmúlt nap folyamán Donyeck térségében és Zaporizzsja irányában - állítja az orosz fél.

Népszerű

Gázt szállító vagonok siklottak ki Szabadkánál

Kisiklott egy propénnel teli tartályokat szállító vonat három vagonja Szabadkán. Információink szerint szivárgás nem történt, a balesetben pedig senki sem sérült meg. A vagonok sínre való visszahelyezése még folyamatban van.