Ugrás a tartalomra

Arany-művek hangzottak el Bácskossuthfalván

2017.12.30
13:14
2017.12.30
16:49
Forrás
Pannon RTV
Két előadóművész mondott verseket a helyi református templomban.

A kétszáz éve született Arany János balladái és versei elevenedtek meg péntek este Bácskossuthfalván Hajvert Ákos és Tóth Péter Lóránt Radnóti-díjas versmondók tolmácsolásában. Az Örökség című előadásukat a Moravicai Értelmiségi Fórum meghívására a református templomban adták elő az irodalomkedvelőknek.

Pannon RTV

A Szent László balladája, A walesi bárdok, az Ágnes asszony, a Vörös Rébék, a Híd-avatás című balladák, a Rege a csodaszarvasról, a Családi Kör és az Örökség című versek is elhangzottak Arany János munkásságából. Tóth Péter Lóránt, Radnóti-díjas versmondó, Kunszentmiklós, Magyarország: „Azt gondolom, hogy sokkal könnyebb érteni Arany Jánost, mint azt gondolnánk, csak az emberekben gyerekkori élményekből, diákkorából, iskolai élményekből van egy ilyen tartszabályosság vele szemben, de azt gondolom, hogy sikerül jó értelemben úgy levinni, lehozni közbeszéd szintjére Arany János szövegeit, hogy megértik és megérzik a hallgatók is, és tényleg nagy szeretettel fogadják.”

Pannon RTV

A Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete az egész Kárpát-medencében turnézik Arany János emlékműsoraival. Hajvert Ákos, elnök, Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete: „Az Arany János Emlékbizottságnak köszönhetően nagyon sok helyre el fogunk tudni menni, nem csak ezzel az előadással, hanem még két előadással is a Kárpát-medencében, van egy Toldi és egy Családi kör című előadása is a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének.”

Pannon RTV

A bácskossuthfalvi irodalomkedvelők örömmel fogadták a legnagyobb magyar balladaköltő műveiből készített műsort. Crnkovity Gábor, elnök, Moravicai Értelmiségi Fórum, Bácskossuthfalva: „Arany János a magyar irodalom egyik legkiemelkedőbb alakja, idén kétszáz éve született, illik szerintem minden egyes magyar településen méltón megemlékezni az ő születésének évfordulójáról, nem minden nap születik ilyen költő, aki ilyen kiemelkedő jelleggel bír a magyar irodalomban.”

Török Noémi népdalénekes betegsége miatt nem tudott fellépni a produkcióban, így orgonajátékkal egészítették ki a verses összeállítást.

Bácskossuthfalva
református templom
Arany János
vers
örökség

Kapcsolódó tartalmak

Most

22:06

Elfogadták a képviselők a jelentést

A köztársasági parlament képviselői közül 154-en szavaztak igennel, 23-an nemmel a Pristinával folytatott párbeszédről szóló jelentésre, amely a tavaly szeptembertől idén január közepéig terjedő időszakra vonatkozik.
21:17

Dr. Pásztor Bálint a koszovói jelentésről

A vajdasági magyarság érdeke is az, hogy béke és stabilitás legyen az országban, és ameddig Koszovó kérdése nem oldódik meg, addig Szerbia nem tud előre jutni sem az integráció, sem a gazdasági fejlődés útján.
21:11

Áthelyezik a belgrádi állatkertet

Majdnem kilencven évvel megalapítása után Belgrád közvetlen központjából egy szigetre helyezik át a belgrádi állatkertet annak érdekében, hogy a nándorfehérvári várnak is helyet adó Kalemegdan felkerülhessen az UNESCO világörökségi listájára.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Ilyen egy hagyományos falusi lakodalom!

300 vendég és 17 vőfély mulatott a 16. vőfélybálon Szabadkán, a Népkörben. Magyarországról és Vajdaságból érkeztek a vőfélyek és vőfélylányok, akik közül többen családi hagyományként űzik ezt a mesterséget.

Szabadka legendás diszkói

Largo, Aquarius, Lezonit, Amfora, Mladost, Hacienda… Legendás hírű szabadkai szórakozóhelyek a 1970-es és 80-as évekből, amikor még mindenki táncolt.