Ugrás a tartalomra

Aranymikrofon-díjasok találkozója Újvidéken

2019.10.27
17:01
Forrás
Pannon RTV
Hét évtizeddel ezelőtt a vajdasági közönség először hallhatott magyar hangot a rádiókészülékéből, akkor szólalt meg ugyanis először az Újvidéki Rádió.

Az évtizedek alatt a Vajdasági Rádió és Televízió nagy hálózattal rendelkező tájékoztatási intézménnyé nőtte ki magát. Hogy ez bekövetkezhessen, hozzájárult az Aranymikrofon tehetségkutató vetélkedő megszervezése is.

Az évforduló alkalmából a Vajdasági Rádió és Televízió egykori és jelenlegi munkatársai gálaestet szerveztek, melyen részt vettek az Aranymikrofon díjazottjai is. Molnár József pályafutását táncdalénekesként kezdte, azonban később magyar nóta kategóriában is megmérettette magát. 1972-ben vette át az Aranymikrofon díjat. „Fiatalon az embernek nincs olyan komoly hangja a magyar nótához, de már, mikor odaér ahhoz a 35-40 évhez, akkor már az embernek a hangja érettebb és magyar nótára való. Azóta is éneklem a nótát, táncdalt, meg ami jön sorjában.”

Egy alkalmi duett erejéig a két jóbarát, valamint az egykori díjazottak, Molnár József és Györki István, felelevenítették a letűnt korok emlékét.

A vetélkedő fennállásának ideje alatt 50 Aranymikrofon került kiosztásra, valamint további 150 ezüstplakett. Györki István, egykori díjazott: „Az Aranymikrofon verseny nekünk, kezdő énekeseknek egy ugródeszkát jelentett, mert kevés volt a lehetőség, ahol foglalkoztak a fiatalokkal, mind az énekesekkel, mind a hangszerszólistákkal, mind pedig a szavalókkal. Az Aranymikrofonban hat-hét kategóriában versenyeztek a fiatalok. Mi a táncdaléneket választottuk.”

Öreg Dezső, az Újvidéki Rádió magyar nyelvű műsorának fő- és felelős szerkesztője nyilatkozatában kiemelte, az Aranymikrofon a média számos pontján fontos szerepet betöltő kultúrmunkásokat nevelt ki. „Hetven év tapasztalata, tehát azt Istentől vétek lenne csak úgy eldobni. 70 év tapasztalata egy nagyon komoly tapasztalat. Ez két-három emberöltő tapasztalata. Rengeteg generáció áll mögöttünk.”

Klemm József, a Vajdasági RTV vezérigazgató-helyettese nyilatkozatában kiemelte, az egykori vetélkedő célja az volt, hogy olyan fiatalokat találjon, akikre építeni lehet a vajdasági magyar intelligenciát, közéletet. „Szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy ez alatt a hét évtized alatt ebből a korai kezdeményezésből egy olyan tájékoztatási ház nőtt ki, amely a vajdasági magyar tájékoztatás egyik legfontosabb intézménye. Remélem, a jövőben is az marad.”

A jubileumi gála hangulatáról Papp Gábor József egykori Aranymikrofon-díjas bemondó, Verebes Krnács Erika, valamint Szabó-Hangya Teréz, a Pannon RTV újságírója gondoskodtak. Az eseményen jelen volt mások mellett Hajnal Jenő, az MNT elnöke, Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke és Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke.

Aranymikrofon
Vajdasági Rádió és Televízió
Vajdasági RTV
Újvidéki Rádió
gálaest
Öreg Dezső
Klemm József
rádió

Kapcsolódó tartalmak

Most

21:51

A múlt íze

Korhecz Gyula szalámigyáros élete és munkássága a Szabadkai Városi Múzeumban

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.