Ugrás a tartalomra

Átadták a Forum Könyvkiadó Intézet díjait

2018.12.13
07:24
2024.03.19
08:43
Forrás
VajdaságMA
Átadták a Forum Könyvkiadó Intézet díjait, a legrangosabb vajdasági magyar művészeti elismeréseket Újvidéken, a Forum székházában. A díjazottak Beszédes István, Gubik Korina és Bela Duranci.

Beszédes István a Kokon című verseskötetéért érdemelte ki a Híd Irodalmi Díjat. A díj annak az eredménye, hogy a mai kor embere még olvas - fogalmazott a kötet szerzője: „Minden ilyen visszajelzés fontos, mindannak ellenére, hogy ezek a versek nem rivaldafényben születnek, hanem egy visszafogott, rejtett, szinte burokba zárt tevékenységnek az eredményei, de azt jó tudni, hogy mások ezt hallják és visszajelzéseket küldenek.” 

Gubik Korina festőművész tíz éve lépett a pályára. A Fórum Képzőművészeti Díjat kiváló elismerésként éli meg. Mint mondja, a legjobb alkotások a véletlenből születnek: „Tanár is lett belőlem, most már egy kicsit nehezebb a kettőt párhuzamosan egymás mellett csinálni, ugyanolyan mértékben, de kitartottam amellett, amit elkezdtem és amiről a kollégák vagy a szakmabeli emberek felismernek. Ez főleg anyaggal való foglalkozás, nonfiguratív.” 

A Vajdasági Magyar Művészeti Díjat idén Bela Duranci érdemelte ki. Munkásságát díjazták, elismerést kapott a magyar építészet és képzőművészet feltérképezéséért. Örül annak, hogy a magyar szecessziót ismét értékelik: „Itt sok történet volt, mai összeköt bennünket Európával és ez szerintem az, amit értékelünk, és az az érdekes, hogy mind jobban értékelik a szecessziót. A szecesszió nyitás a modernség felé, és ez itt még hogyan is élt és virult.” 

A díjakat Virág Gábor, a Fórum Könyvkiadó Intézet igazgatója nyújtotta át a díjazottaknak. Beszélt az Intézet jövőbeli terveiről is: „Az Intézetünk az elkövetkező időszakban el fogja készíteni az ötéves kulturális stratégiáját, aminek köszönhetően talán még több kiadványra lesz lehetőségünk, illetve még komolyabban megszilárdíthatjuk a kiadónak a helyzetét.”

A díjak átadása mellett Mezei Szilárd zenész egyedi produkcióival színesítette az estet.

Forum Könyvkiadó Intézet
Vajdasági Magyar Művészeti Díj
Híd Irodalmi Díj
Forum Képzőművészeti Díj
Beszédes István

Most

19:03, Frissítve: 19:25

Mozgasd meg az agyad!

Mozgasd meg az agyad! mottóval kvízestet szervezett Noszán a helyi Hinga Művelődési Egyesület. Az esemény célja a szórakozás, barátkozás, ügyesség és az általános műveltség fejlesztése volt. Négy- illetve ötfős csapatok versengtek a díjakért.
16:14, Frissítve: 16:22

Kortárs kiállítás a Kortárs Galériában

Kortárs képzőművészek által adományozott alkotásokból nyílt kiállítás a Kortárs Galériában Szabadkán. Goran Despotovskival, Mihailo Vasiljevićel és a videólinken csatlakozó Részegh Botonddal Nela Tonković beszélgetett.
15:56

Adománydobozt, mobiltelefont is loptak

A szabadkai rendőrkapitányság munkatársai a zombori rendőrséggel együttműködve letartóztatták a 2001-es születésű szabadkai V.P.-t és az 1995-ben született Apatin környéki N.M.-et, minősített lopás bűntett elkövetésének gyanúja miatt.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.