Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Hoffmann Artúr

Átadták a Forum Könyvkiadó Intézet díjait

2018-12-13
07:24
2018-12-13
20:06
Forrás
VajdaságMA
Átadták a Forum Könyvkiadó Intézet díjait, a legrangosabb vajdasági magyar művészeti elismeréseket Újvidéken, a Forum székházában. A díjazottak Beszédes István, Gubik Korina és Bela Duranci.

Beszédes István a Kokon című verseskötetéért érdemelte ki a Híd Irodalmi Díjat. A díj annak az eredménye, hogy a mai kor embere még olvas - fogalmazott a kötet szerzője: „Minden ilyen visszajelzés fontos, mindannak ellenére, hogy ezek a versek nem rivaldafényben születnek, hanem egy visszafogott, rejtett, szinte burokba zárt tevékenységnek az eredményei, de azt jó tudni, hogy mások ezt hallják és visszajelzéseket küldenek.” 

Gubik Korina festőművész tíz éve lépett a pályára. A Fórum Képzőművészeti Díjat kiváló elismerésként éli meg. Mint mondja, a legjobb alkotások a véletlenből születnek: „Tanár is lett belőlem, most már egy kicsit nehezebb a kettőt párhuzamosan egymás mellett csinálni, ugyanolyan mértékben, de kitartottam amellett, amit elkezdtem és amiről a kollégák vagy a szakmabeli emberek felismernek. Ez főleg anyaggal való foglalkozás, nonfiguratív.” 

A Vajdasági Magyar Művészeti Díjat idén Bela Duranci érdemelte ki. Munkásságát díjazták, elismerést kapott a magyar építészet és képzőművészet feltérképezéséért. Örül annak, hogy a magyar szecessziót ismét értékelik: „Itt sok történet volt, mai összeköt bennünket Európával és ez szerintem az, amit értékelünk, és az az érdekes, hogy mind jobban értékelik a szecessziót. A szecesszió nyitás a modernség felé, és ez itt még hogyan is élt és virult.” 

A díjakat Virág Gábor, a Fórum Könyvkiadó Intézet igazgatója nyújtotta át a díjazottaknak. Beszélt az Intézet jövőbeli terveiről is: „Az Intézetünk az elkövetkező időszakban el fogja készíteni az ötéves kulturális stratégiáját, aminek köszönhetően talán még több kiadványra lesz lehetőségünk, illetve még komolyabban megszilárdíthatjuk a kiadónak a helyzetét.”

A díjak átadása mellett Mezei Szilárd zenész egyedi produkcióival színesítette az estet.

Forum Könyvkiadó Intézet
Vajdasági Magyar Művészeti Díj
Híd Irodalmi Díj
Forum Képzőművészeti Díj
Beszédes István

Most

17:24, Frissítve: 17:34

Jó termést remélnek a szőlészek

A legtöbb észak-bácskai szőlősben alszanak még a tőkék. Ez a csapadékmenetes, a szőlőtőkékre még hűvös idő a legjobb metszésre. Eddig a legtöbb helyen a betakart tőkék bontása történt meg.
16:54, Frissítve: 18:16

Meghalt Baló György

A magyarországi televíziós szerkesztő, műsorvezető, a Magyar Televízió volt kulturális igazgatója, Pulitzer- és Prima Primissima-díjas újságíró 71 éves volt.

Népszerű

Bombarobbanás történt Topolyán

Csütörtök éjjel fél tizenegy körül a Ljubljanai utca 16-os szám alatt, B. L. otthona előtt robbant a bomba egy magyar rendszámtáblás autó alatt – adta hírül egy helyi (mojabackatopola.rs) hírportál.
Mentőautó

Holtan találtak egy 15 éves fiút Topolyán

A topolyai Bartók Béla utca egyik házában ma a reggel holtan találták a 15 éves O. A. -t. A kiskorú holttestét állítólag barátjának a dédanyja találta meg az ágyban.