Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

Átadták a Forum Könyvkiadó Intézet elismeréseit

2022.12.13
15:57
2022.12.13
16:48
Forrás
Pannon RTV
Az intézmény évzárót tartott, ezen tartották az átadót. Kiosztották a Forum Képzőművészeti Díjat, a Vajdasági Magyar Művészeti Díjat és a Híd Irodalmi Díjat is.

A Híd Irodalmi Díjat Szögi Csaba kapta a 2021-ben kiadott Szakura angyalai című kötetéért. A lirizált prózafolyam már-már regényként is olvasható: „Alapvetően én egy univerzumot építek, akár verseket írok, akár regényt vagy adott esetben novellákat és ilyen szinten összefüggenek az egyes részek. Aztán, amikor újonnan építettem magát a kötetet, akkor még alakítottam rajta, hogy egyik a másikkal párbeszédet folytasson, tehát ilyen szinten olvasható akár regényként.”

Miroslav Jovančić kapta a Forum Képzőművészeti Díjat. Az elismerést a Mirror for a Blind Man című, az elmúlt tizenhárom év válogatott terméséből összeállított kiállításával érdemelte ki: „Büszke vagyok arra, hogy még mindig keresem a szépet, mert ez a szép a mai kortárs művészetben ez igazából egy nagyon veszélyes szó. A szép az igazából súrolja most azt a határt, hogy el vagy fogadva vagy nem. Úgy érzem, hogy a kortárs művészet nem nagyon törekszik arra, hogy építse a szépet, hanem fél attól.”

A bírálóbizottság Hernyák Györgynek ítélte oda a Vajdasági Magyar Művészeti Díjat. Rendezőként, valamint tanárként is jelentősen hozzájárult a vajdasági színházi élet fejlesztéséhez és népszerűsítéséhez: „Ha én felveszek 6-8 diákot, az óriási felelősség, hiszen a kezükbe kell, hogy adjak egy diplomát. És én felelek azért, hogy nekik milyen életük lesz, ez a négy év alatt. A tanár ilyenkor mindent elkövet az egyetemistával, hogy jó színészt, vagyis pontosabban megfelelő színészt neveljen belőle. Ez a felelősségteljesebb munka, mint a rendezés.”

Az esemény egyben a Forum Könyvkiadó Intézet évzáró ünnepsége is volt, amelyen összefoglalták az intézet idei munkáját és teljesítményét.

Virág Gábor, igazgató, Forum Könyvkiadó Intézet: „Én úgy gondolom, ha megnézzük a kiadványainkat, úgy gondolom színvonalas munkák is vannak közöttük, nagyon fontos szerzőknek a műveit sikerült megjelentetni az idei évben, úgyhogy gondolom, hogy elégedettek lehettünk. A díjazottakat illetően pedig a múlt évi teljesítményeket díjaztuk, én úgy gondolom, hogy mind a hármuknak a hátuk mögött egy nagy teljesítmény áll.”

A Forum Könyvkiadó Intézet díjai a legrangosabb vajdasági magyar művészeti elismerések között szerepelnek. Az eseményt Miroslav Jovančić hegedűs fellépése is színesítette.

Forum Könyvkiadó Intézet
Híd Irodalmi Díj
Szögi Csaba
Forum Képzőművészeti Díj
Vajdasági Magyar Művészeti Díj
Miroslav Jovančić
Hernyák György
Virág Gábor

Kapcsolódó tartalmak

Most

17:15, Frissítve: 18:25

Palicson is várják a nyuszit

Színes műsorral várta a húsvéti ünnepeket megelőző szombaton az érdeklődőket a Palics Magyar Művelődési Egyesület a helyi Magyar Művelődési Központban.
16:15, Frissítve: 18:21

Húsvétváró kiállítás Felsőhegyen

Húsvéti sonka, ünnepi kalács, a tavasz virágai és ünnepkört meghatározó díszes tojások is díszítették mindazok standját, akik részt vettek a felsőhegyi Könyvtár Kör által szervezett Húsvétváró Kiállításon.

Népszerű

Tömegbaleset Szabadkánál - VIDEÓ!

A baleset a Topolya és az észak-bácskai város közötti úton történt, a szakaszt teljesen lezárták. A szerencsétlenséget az orkán erejű széllökések miatt kialakult porvihar okozta.