Ugrás a tartalomra

Átadták a III. Ars Sacra Filmfesztivál díjait Budapesten

2018.09.24
12:35
2018.09.24
16:09
Forrás
Pannon RTV
A fesztiválon azokat a filmeket népszerűsítik, amelyek emberi sorsokat, értékeket, vallási témákat mutatnak be.

A fesztiválon azokat a filmeket népszerűsítik, amelyek emberi sorsokat, értékeket, vallási témákat mutatnak be. Köztük volt a Pannon RTV csapata által készített Sörös Imre és a Pongrátzok című film is, amit Kozma Zoltán rendezett.

A budapesti Tabán ArtMoziban mutatták be az Ars Sacra Filmfesztiválra beérkező alkotásokat. Összesen 83 filmet neveztek, amik közül 44-et láthatott a közönség az egy héten át tartó vetítés során.

A levetített alkotások között volt a Pannon RTV csapatának 2016-ban készült dokumentumfilmje, ami bemutatja, hogyan segített élete árán is a temerini Sörös Imre a Pongrátz családnak az 56-os forradalmat követő időkben.

A fesztivál lényege pont az ilyen emberi sorsok, emberi értékek bemutatása.

Kolek Ildikó, kuratóriumi tag, Ars Sacra Alapítvány: „Olyan filmeknek szeretnénk fórumot adni, amik egy kicsit más szemszögből néznek a világra, akik örök értékekkel foglalkoznak, a hit, a szeretet, az alázat témája szerepel a filmek között.”

A zsűri elnöke, Dér András rendező lélekemelőnek, szellemcsiszolónak nevezte a beérkező alkotásokat.

Dér András, filmrendező, a zsűri elnöke: „Mindegyik film nagyon fontos, lélekemelő témát boncolgatott. Vagy társadalmi problémák, vagy emberi, személyes kapcsolatok kérdéseit, vagy hitbéli kérdéseket boncolgatott különböző minőségi szinten. És ami meglepetés volt az előző évekhez képest, az az, hogy a fikciós felhozatal is izgalmas volt.”

Az egész estés dokumentumfilmek kategóriájának legjobbja Domonkos János alkotása lett, A te neved, ami a hajléktalanok megsegítéséről szól.

Domonkos István, rendező: „A visszajelzés általában pozitív, és úgy látom, hogy az emberekre olyan hatással tud lenni ez a film, mint rám is, tehát nyitottabb a hajléktalanok világával szemben.”

A fesztiválon fődíjat kapott még Balla Dávid Ne bámuljanak már! című filmje, és Chilton Flóra Telefonok - Összetörve című fikciós, kísérleti alkotása is.

Ars Sacra Fesztivál
Budapest

Most

11:06, Frissítve: 11:11

Verstappené a Red Bull századik pole pozíciója

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Kínai Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamon ő rajtol majd az élről.
10:14

Verséneklő koncertet tartottak Ürményházán

A Vajdaságban tevékenykedő három Petőfi Sándor Program ösztöndíjasának együttműködésével jött létre a magyar költészet napja alkalmából megrendezett zenés műsor, amit az ürményházi Szent Anna Római Katolikus Templomban mutattak be.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.