Ugrás a tartalomra

Átadták a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjakat

2022.08.20
07:12
Forrás
Pannon RTV
Átadták Budapesten a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjakat a Budavári Palotában. Az elismeréseket a kitüntetettek Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkártól vehették át. A díjazottak között három vajdasági művelődési egyesület is van.

A 2018-ban elhunyt néprajztudósról elnevezett díj a külhoni magyarságért végzett kimagasló közéleti, gazdasági, tudományos, kulturális, oktatási tevékenység elismerésére adományozható.

A díjat idén tíz határon túli személy, illetve szervezet kapta meg. Köztük a martonosi Testvériség Művelődési Társulat, amelynek nyolc éve Szél János az elnöke.

„Ez a díj igazából nagy meglepetés volt számunkra, nem igazán tudtunk róla. Ezzel is, meg anélkül is szívvel, lélekkel dolgoztunk. Viszont egy olyan lökést ad nekünk és a csapatnak is, hogy Martonos egy pici falu, és létezik, és a világban mi is vagyunk, úgy néz ki, hogy fontosak is vagyunk, és minden díj, elismerés ösztönzőleg kell, hogy hasson a csapatra is, mert elég változatos a csapatunk. A legfőbb része a hagyományőrzés, megpróbáljuk a hagyományainkat nem elveszíteni."
 

A szintén elismerésben részesült muzslyai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület idén ünnepli fennállásának 75 éves évfordulóját. Elsőként a színjátszókör alakult meg, majd később más szakcsoportok is létrejöttek - emelte ki Dobó József, az egyesület elnöke.

„Immár ott vagyunk, hogy ma kilenc szakcsoport működik a művelődési egyesületünkben aktívan. Az elmúlt 75 évben elmondhatom, hogy természetesen voltak hullámvölgyek is, és hullámhegyek is, de mindezt átvészeltük, és hiszem, hogy a ma átvett díj is ennek a 75 éves munkának az eredménye."

Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért díjat vehetett át a verseci Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület. Gyökerei 1886-ra nyúlnak vissza, de a verseci Magyar Kultúregyesület hivatalosan 1928-ban alakult meg. 1946-tól viseli Petőfi Sándor nevét - mondta Lantos Lajos, az egyesület elnöke. Vajdaság-szerte részt vesznek különféle rendezvényeken.

„80-90 személy aktívan vesz részt a kultúréletben, és külön van még olyan 120 támogató, akik bejárnak a Magyar Házba. Versecen olyan háromezer ember vallja magát magyarnak, úgyhogy aktív az élet, a verseci Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület igenis aktív."

Kallós Zoltán egy 2015-ben adott interjújában azt mondta, a magyarság nem osztható meg - emelte ki Potápi Árpád János, Magyarország nemzetpolitikai államtitkára.

„A mai egyre bizonytalanabb és nehezebbé váló világban adjon biztonságot az, hogy minden magyar tudhatja, cselekvő összefogásban gondoskodunk egymásról, Magyarország minden magyar hazája, minden magyar számíthat Magyarországra, ahogy mi is számítunk minden magyar emberre. Azt, hogy ezt most kijelenthetjük, 12 év szorgalmas és nemzetépítő munkája teszi lehetővé."

Potápi Árpád János hozzátette: a jövőre nézve most is az a fontos, hogy a közös munkánk gyümölcseit megóvjuk és megőrizzük. Az összetartozás tudata is kell ahhoz, hogy nemzetünk biztonságban élje át a mostani nehezebb időket.

Az ünnepi díjátadón Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke is jelen volt.

Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díj
Szél János
Dobó József
Lantos Lajos

Most

18:13, Frissítve: 18:20

Ronaldo 1200. mérkőzése

Cristiano Ronaldo a futballtörténelem első férfi mezőnyjátékosaként 1200. mérkőzését játszotta péntek este, amikor pályára lépett szaúdi csapata, az al-Naszr bajnokiján az al-Rijád ellen - írta szombaton az IFFHS.
17:48, Frissítve: 17:59

Ónos eső, csúszós utak

Ónos esőre figyelmeztet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Jelentésük szerint Szerbia északi és nyugati részén fordulhat elő vasárnap vegyes formájú csapadék.

Népszerű

Elhunyt Guba Éva, a Pannon RTV újságírója

Kollégánk hosszabb ideig tartó betegség után ma hunyt el - tudatta szerkesztőségünkkel családja. Guba Éva 2020 óta volt a Pannon RTV munkatársa, mint Tisza-menti tudósító.

Itt a disznótorok ideje - Megéri-e böllért fogadni?

A hideg idő beköszöntével elérkezett a disznótorok ideje. Legalábbis ott, ahol még éltetik ezt a hagyományt. Ma már a falvakban is egyre kevesebben döntenek a disznóvágás mellett, aminek több oka is van.