Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bodzsoni Péter

Átadták a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjakat

2022.08.20
07:12
Forrás
Pannon RTV
Átadták Budapesten a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjakat a Budavári Palotában. Az elismeréseket a kitüntetettek Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkártól vehették át. A díjazottak között három vajdasági művelődési egyesület is van.

A 2018-ban elhunyt néprajztudósról elnevezett díj a külhoni magyarságért végzett kimagasló közéleti, gazdasági, tudományos, kulturális, oktatási tevékenység elismerésére adományozható.

Facebook/Nemzetpolitikai Államtitkárság

A díjat idén tíz határon túli személy, illetve szervezet kapta meg. Köztük a martonosi Testvériség Művelődési Társulat, amelynek nyolc éve Szél János az elnöke.

„Ez a díj igazából nagy meglepetés volt számunkra, nem igazán tudtunk róla. Ezzel is, meg anélkül is szívvel, lélekkel dolgoztunk. Viszont egy olyan lökést ad nekünk és a csapatnak is, hogy Martonos egy pici falu, és létezik, és a világban mi is vagyunk, úgy néz ki, hogy fontosak is vagyunk, és minden díj, elismerés ösztönzőleg kell, hogy hasson a csapatra is, mert elég változatos a csapatunk. A legfőbb része a hagyományőrzés, megpróbáljuk a hagyományainkat nem elveszíteni."
 

Pannon RTV/Bodzsoni Péter

A szintén elismerésben részesült muzslyai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület idén ünnepli fennállásának 75 éves évfordulóját. Elsőként a színjátszókör alakult meg, majd később más szakcsoportok is létrejöttek - emelte ki Dobó József, az egyesület elnöke.

„Immár ott vagyunk, hogy ma kilenc szakcsoport működik a művelődési egyesületünkben aktívan. Az elmúlt 75 évben elmondhatom, hogy természetesen voltak hullámvölgyek is, és hullámhegyek is, de mindezt átvészeltük, és hiszem, hogy a ma átvett díj is ennek a 75 éves munkának az eredménye."

Pannon RTV/Bodzsoni Péter

Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért díjat vehetett át a verseci Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület. Gyökerei 1886-ra nyúlnak vissza, de a verseci Magyar Kultúregyesület hivatalosan 1928-ban alakult meg. 1946-tól viseli Petőfi Sándor nevét - mondta Lantos Lajos, az egyesület elnöke. Vajdaság-szerte részt vesznek különféle rendezvényeken.

„80-90 személy aktívan vesz részt a kultúréletben, és külön van még olyan 120 támogató, akik bejárnak a Magyar Házba. Versecen olyan háromezer ember vallja magát magyarnak, úgyhogy aktív az élet, a verseci Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület igenis aktív."

Pannon RTV/Bodzsoni Péter

Kallós Zoltán egy 2015-ben adott interjújában azt mondta, a magyarság nem osztható meg - emelte ki Potápi Árpád János, Magyarország nemzetpolitikai államtitkára.

„A mai egyre bizonytalanabb és nehezebbé váló világban adjon biztonságot az, hogy minden magyar tudhatja, cselekvő összefogásban gondoskodunk egymásról, Magyarország minden magyar hazája, minden magyar számíthat Magyarországra, ahogy mi is számítunk minden magyar emberre. Azt, hogy ezt most kijelenthetjük, 12 év szorgalmas és nemzetépítő munkája teszi lehetővé."

Pannon RTV/Bodzsoni Péter

Potápi Árpád János hozzátette: a jövőre nézve most is az a fontos, hogy a közös munkánk gyümölcseit megóvjuk és megőrizzük. Az összetartozás tudata is kell ahhoz, hogy nemzetünk biztonságban élje át a mostani nehezebb időket.

Az ünnepi díjátadón Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke is jelen volt.

Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díj
Potápi Árpád János
Szél János
Dobó József
Lantos Lajos

Most

07:36

Rotyogott a pörkölt Hertelendyfalván

Pörköltfőző versenyt rendeztek Hertelendyfalván a református templom felszentelésének ünnepén. Az imaház udvarában gyűltek össze az emberek. Tizenhárom bográcsban főtt a különböző, sajátos recept szerint készített pörkölt.
19:58, Frissítve: 20:24

Falunapot ünnepelt Adorján

Színes programsorozattal várták a szervezők a helyieket. Adorjánon1998 óta ünnepelik a falunapot, akkor volt ugyanis a település 800 éves.
18:30, Frissítve: 20:08

Szüreti napok Horgoson

Változatos, ünnepi és szüreti programsorozattal várták a látogatókat pénteken és szombaton Horgoson a 32. Szüreti napokon, melyet a Juvenior Polgárok Egyesülete és Horgos Helyi Közössége, közösen szervezett meg.
17:29, Frissítve: 20:18

Kettő az egyben sport a lovasíjászat

Az adai Lovasvölgyben szerveztek először hivatalos lovasíjász versenyt az országban. A több fordulóból álló esemény célja az volt, hogy a térségünkben jelenleg kevésbé ismert sportra felhívja a figyelmet, egyben megszerettesse azt a közönséggel.

Népszerű

Súlyos közúti baleset a határátkelő közelében

Szerencsétlenség történt az Újvidék-Horgos autópályán, a határátkelőtől 2 kilométerre. A baleset 15 óra körül történt, egy személy elhunyt - erősítették meg a szerb közmédiának az illetékesek.