Ugrás a tartalomra

Átadták a Kolo Szerb Kulturális Központot Mórahalmon

2019.07.08
15:16
2019.07.09
19:27
Forrás
Pannon RTV
Az épület uniós támogatásból készült el.

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter ünnepi beszédében hangsúlyozta, Magyarországot és Szerbiát kisebbségei kötik össze, a két ország pedig nem feszültségforrásnak, hanem erőforrásnak tekinti ezt. A központ ezer négyzetméteres alapterületű, 400 főt befogadó, földszinti előadóteremmel rendelkezik, az emeleti kiállító-társalkodó térben külön rendezvények, kiselőadások, képzőművészeti tárlatok megrendezésére van lehetőség.

A szerb és a magyar nemzeti szalagok átvágásával átadták a mórahalmi Kolo Szerb Kulturális Központot.

Az ünnepségen Nógrádi Zoltán (Fidesz) hangsúlyozta, a Kolo Szerb Kulturális Központ hidat képez a szerb és a magyar nép között. Mórahalom polgármestere kiemelte, a központ a két szomszédos régió lakosainak érdekeit szolgálja. „Ez az intézmény itt, Mórahalmon, illetve a Magyar Kulturális Központ Palicson azt a célt szolgálja, hogy bebizonyítsuk, hogy szót értünk egymással, szeretnénk itt maradni, fejlődni és ezt a hangot, ezt az akaratot, ezt a kérést szeretnénk eljuttatni Belgrádba, Budapestre, Brüsszelbe, és ha meghallják, akkor tudunk olyan fejlesztéseket produkálni, amivel gondoskodni tudunk a határ menti régió népességének jövőjéről.”

Pásztor István (VMSZ) elmondta, bízik benne, hogy a Kolo Szerb Kulturális Központ testvérintézménye Palicson az év végéig megnyílik. A Tartományi Képviselőház elnöke hangsúlyozta, a két központ a kulturális tevékenységük mellett turisztikai feladatokat is ellát majd. „Nem túl gyakori, hogy Magyarországon, ott ahol nem él szerb kisebbség, mint ahogy Mórahalmon nem él, egy olyan objektumot, egy olyan központot hozzanak létre, amely a szerbséget próbálja bemutatni. Ez a tisztelet jele, meggyőződésem szerint. Ez az alapja annak a határon túli együttműködésnek, amit mi - azt gondolom, hogy - folyamatosan próbálunk tartalommal megtölteni, lehetőségeket keresve. Ilyen szempontból egész biztos, hogy jó példával kell, hogy szolgáljon mindenki számára.”

Vladan Vukosavljević szerb kulturális és tájékoztatási miniszter köszöntőjében azt mondta, a kulturális központ megnyitása bizonyítéka annak, hogy a magyar-szerb kulturális kapcsolatok napról napra erősödnek. „Amikor az emberek értik, hallják és meghallgatják egymást a kultúrán keresztül, akkor ez azt jelenti, hogy növekszik a bizalmuk egymás iránt. Ezzel jobban is közelednek egymáshoz, és ez a közeledés az alapja egy tartós és szilárd barátságnak.”

Szijjártó Péter (Fidesz) kiemelte, a magyar-szerb kulturális és emberi kapcsolatok javulásának kézzelfogható előnyei vannak: a két ország kereskedelmi forgalma tavaly rekordszintre, 2,5 milliárd euróra emelkedett. Szerbia Magyarország első számú partnere a nyugat-balkáni térségben - tette hozzá. A magyar külgazdasági és külügyminiszter leszögezte, a kulturális központ létrejötte európai viszonylatban is jelentős. „Mi, szerbek és magyarok nagyon nagy utat jártunk be, és sokat dolgoztunk azért, hogy ma minden túlzás nélkül elmondhassuk, hogy ennek a két országnak a kapcsolata soha nem volt olyan jó, mint jelenleg. Magyarország és Szerbia, a magyar és a szerb nemzet kapcsolatai most már a kölcsönös tiszteleten és a megbecsülésen alapulnak.”

A teljes projekt értéke, a készülő palicsi testvérközponttal együtt, több mint hárommillió euró. Ezt az összeget uniós forrásokból biztosítják, a Colourful Cooperation nevű IPA-projekt keretében.

Több aktuális témával kapcsolatban, a hivatalos megnyitót követően Szijjártó Péterrel Mészáros György készített interjút.

Mórahalom
Kolo Szerb Kulturális Központ
átadás

Most

16:14, Frissítve: 16:22

Kortárs kiállítás a Kortárs Galériában

Kortárs képzőművészek által adományozott alkotásokból nyílt kiállítás a Kortárs Galériában Szabadkán. Goran Despotovskival, Mihailo Vasiljevićel és a videólinken csatlakozó Részegh Botonddal Nela Tonković beszélgetett.
15:56

Adománydobozt, mobiltelefont is loptak

A szabadkai rendőrkapitányság munkatársai a zombori rendőrséggel együttműködve letartóztatták a 2001-es születésű szabadkai V.P.-t és az 1995-ben született Apatin környéki N.M.-et, minősített lopás bűntett elkövetésének gyanúja miatt.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.