Ugrás a tartalomra

Átadták a Podolszki-díjakat Bácsfeketehegyen

2019.03.31
07:31
2024.03.19
08:45
Forrás
Pannon RTV
Átadták a XXII. Podolszki József publicisztikai pályázat díjait Bácsfeketehegyen. Az első díjat Matijevics Anikó érdemelte ki, a második Kállai Göblös Nikoletta, a harmadik helyezett Gazsó Orsolya.

A XXII. Podolszki József publicisztikai pályázat első díját Matijevics Anikó, magyar nyelv és irodalom szakos tanárnő érdemelte ki. A második Kállai Göblös Nikoletta, a Pannon RTV zentai tudósítója, míg a harmadik Gazsó Orsolya, szabadúszó újságíró lett. A zsűri publikálásra javasolta még Madár Anikó riportját. A fiatal publicisták munkáikban aktuális társadalmi kérdésekre keresték a választ.

Bácsfeketehegyen, Podolszki József publicista szülőfalujában adták át a róla elnevezett pályázat díjait. Matijevics Anikó egy mentálhigiénés szakemberrel, Ricz Dencs Tündével készített interjújával nyerte el az első helyezést. Az írás arra keresi a választ, hogy vajon a vajdaságiak traumát szenvednek-e el amiatt, hogy barátaik, rokonságuk nagyszámban külföldre vándorol.

Matijevics Anikó, díjazott, Szabadka: „Arra jutottunk, hogy baj van, de nem biztos, hogy belehalunk, tehát túl lehet ezt élni, egyfajta gyászmunkát kell elvégeznünk Tünde szerint, és akkor újrastrukturálhatjuk magunkat, úgyhogy mindenképpen egy pozitív képet igyekeztünk festeni.”

Kállai Göblös Nikoletta szintén a fiatalok elvándorlásának témájával foglalkozott Mészáros Keceli Ágnessel készített interjújában. Munkájának címe, amellyel második helyezést ért el, Ha többet tennénk azért, hogy itt jobb legyen, akkor itt jobb lenne.

Kállai Göblös Nikoletta, riporter, Pannon RTV: „A munkám alcíme az, hogy fiatal őszinteséggel az itthon maradásról, és arra voltam benne kíváncsi, hogy ő, aki megnézte a külföldet, élt külföldön és nem is szalagmunkát végzett, mint a legtöbben, miért jött haza, hogyan látja ezt az egészet újra, illetve hogyan gondolja, a fiatalok miért mennek ki már akár a középiskola elvégzése után is rögtön.”

Harmadik helyen Gazsó Orsolya, A szemét kiüti a szemét című interjúja végzett, továbbá a zsűri publikálásra javasolta még Madár Anikó riportját is.

A jeligés pályázatra tizenhét írás érkezett egész Vajdaságból. A díjazottak pénz- és könyvjutalomban részesültek. Munkáik a Képes Ifjúságban lesznek olvashatók - mondta Máriás Endre, a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesületének elnöke, a zsűri tagja: „A fiatalok témaválasztása igen sokszínű volt, sok aktuális kérdéssel foglalkoztak, köztük az elvándorlás kérdésével, amit igyekeztek újszerű módon megközelíteni, de szó volt például a születésről, szülésről, a házasságról és sok egyéb témáról, amik érintenek bennünket.”

A díjkiosztón túl számos művelődési rendezvényt tartottak tegnap Bácsfeketehegyen a Podolszki Irodalmi Emléknap keretében.

A szervezők a Kozma Lajos Könyvtár és a Bácsfeketehegy Magyar Művelődési és Helytörténeti Egyesület. A Podolszki József Irodalmi Emléknap a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt kistérségi rendezvénye.

Podolszki József

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.