Ugrás a tartalomra

Átadták a Pro Urbe-díjakat Topolyán

2018.09.15
13:42
2024.03.19
08:36
Forrás
Pannon RTV
Pastyik László irodalom- és helytörténész, bibliográfus valamint Julian Rac, a Vuk Stefanović Kardžić Szerb Művelődési Központ igazgatója kapta Topolya legrangosabb elismerését, a Pro Urbe díjat.

Az elismeréseket a városnapi ünnepi Községi Képviselő-testületi ülésen adták át, melyen a köztársasági, tartományi és önkormányzati tisztségviselők és a testvértelepülések küldöttségei is részt vettek.

A topolyai polgárokért szolgáltattak szentmisét a Sarlós Boldogasszony római katolikus templomban a városnapi ünnepség keretében. A misét követően Saša Srdić, a topolyai Községi Képviselő-testület elnöke és Kislinder Gábor polgármester köszöntötte a résztvevőket a színházteremben megtartott díszülésen. A pro urbe díjat mások mellett Pastyik László kapta, a topolyai székhelyű Vajdasági Magyar Helytörténeti Társaság egyik alapítója, a kultúra és a történelem terén kifejtett kiemelkedő tevékenységéért. Pastyik László, irodalom- és helytörténész, bibliográfus, Topolya: „Szülővárosomat végtelenül szeretem. Amikor a nyugdíjazás után hazakerültünk Topolyára, akkor az volt a tervem, hogy mindig valami olyant mondjak a városról a különböző rendezvényeken, ami erősíti az itt élőket. Itt is születnek olyan emberek, akik nagyot tudnak alkotni a magyar kultúrának, és nagyot is alkottak.”

Julian Rac szintén átvehette a rangos elismerést, a topolyai kulturális életben végzett munkájáért. Topolya plakettjét a helyi Gazdakör, Hovány Lajos vízépítő mérnök és Szeverity Franciska vehette át. Polgári köszönőlevélben részesült Kósa Lajos, Mirko Spasojević és Kospenda József. A díszülésen a tavalyi gazdasági eredményekről szóló kisfilmet is bemutatták. Kislinder Gábor, polgármester elmondta, hogy a munka ezután sem áll meg. „A szennyvíztisztító kiépítését is folytatjuk, elkészültek a Vénusz tervek és a pályázat lezárását követően a zárt medence kiépítését is megkezdjük. Ugyanakkor a tó környékét is rendezzük, az ipari parkban pedig jelenleg három gyár épül, de két további érdeklődő is van. Van mit tenni.”

Az ünnepélyes városnapi díszülésen fellépett a zentai Stevan Sremac Szerb Művelődési központ vegyes kórusa.

Pro Urbe
Topolya
városnap
Pastyik László
Julian Rac
Pro Urbe-díj

Most

19:03, Frissítve: 20:04

Mozgasd meg az agyad!

Mozgasd meg az agyad! mottóval kvízestet szervezett Noszán a helyi Hinga Művelődési Egyesület. Az esemény célja a szórakozás, barátkozás, ügyesség és az általános műveltség fejlesztése volt. Négy- illetve ötfős csapatok versengtek a díjakért.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.