Ugrás a tartalomra
A díjazottak
Pannon RTV/Dragosavac Viktor

Átadták a Pro Urbe díjakat Topolyán

2018-09-15
13:42
2018-09-15
17:55
Forrás
Pannon RTV
Pastyik László irodalom- és helytörténész, bibliográfus valamint Julian Rac, a Vuk Stefanović Kardžić Szerb Művelődési Központ igazgatója kapta Topolya legrangosabb elismerését, a Pro Urbe díjat.
A díjátadó ünnepség

Az elismeréseket a városnapi ünnepi Községi Képviselő-testületi ülésen adták át, melyen a köztársasági, tartományi és önkormányzati tisztségviselők és a testvértelepülések küldöttségei is részt vettek.

A díj átadása

A topolyai polgárokért szolgáltattak szentmisét a Sarlós Boldogasszony római katolikus templomban a városnapi ünnepség keretében. A misét követően Saša Srdić, a topolyai Községi Képviselő-testület elnöke és Kislinder Gábor polgármester köszöntötte a résztvevőket a színházteremben megtartott díszülésen. A pro urbe díjat mások mellett Pastyik László kapta, a topolyai székhelyű Vajdasági Magyar Helytörténeti Társaság egyik alapítója, a kultúra és a történelem terén kifejtett kiemelkedő tevékenységéért. Pastyik László, irodalom- és helytörténész, bibliográfus, Topolya: „Szülővárosomat végtelenül szeretem. Amikor a nyugdíjazás után hazakerültünk Topolyára, akkor az volt a tervem, hogy mindig valami olyant mondjak a városról a különböző rendezvényeken, ami erősíti az itt élőket. Itt is születnek olyan emberek, akik nagyot tudnak alkotni a magyar kultúrának, és nagyot is alkottak.”

Az ünnepélyes díjátadó

Julian Rac szintén átvehette a rangos elismerést, a topolyai kulturális életben végzett munkájáért. Topolya plakettjét a helyi Gazdakör, Hovány Lajos vízépítő mérnök és Szeverity Franciska vehette át. Polgári köszönőlevélben részesült Kósa Lajos, Mirko Spasojević és Kospenda József. A díszülésen a tavalyi gazdasági eredményekről szóló kisfilmet is bemutatták. Kislinder Gábor, polgármester elmondta, hogy a munka ezután sem áll meg. „A szennyvíztisztító kiépítését is folytatjuk, elkészültek a Vénusz tervek és a pályázat lezárását követően a zárt medence kiépítését is megkezdjük. Ugyanakkor a tó környékét is rendezzük, az ipari parkban pedig jelenleg három gyár épül, de két további érdeklődő is van. Van mit tenni.”

Az ünnepélyes városnapi díszülésen fellépett a zentai Stevan Sremac Szerb Művelődési központ vegyes kórusa.

Pro Urbe
Topolya
városnap
Pastyik László
Julian Rac

Most

21:44, Frissítve: 22:06

Ha összefogunk, meglesz a pénz!

Pál Gajódi Olivér 2019.12.17-én született Bajmokon. Élete első hónapjai óta kemény harcot vív egy súlyos betegség, a gerinc eredetű izomsorvadás ellen.

Népszerű

Ausztriában szakad a hó

A meteorológiai Intézet Tirol, Vorarlberg, Salzburg és Nyugat-Steiermark tartományokra kiadta a téli figyelmeztető jelzést.