Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Átadták a Szabadkai Városi Könyvtár új olvasótermét

2020-12-28
14:13
2020-12-28
18:02
Forrás
Pannon RTV
A város kulturális életében kiemelten fontos épületrész kiépítése, felújítása a Magyar Kormány és a Magyar Nemzeti Tanács együttműködésével valósult meg. A beruházás összértéke több mint 600 ezer euró volt.

A Szabadkai Városi Könyvtár épülete a város egyik kiemelkedő szimbóluma. A most átadott új épületszárny egy multifunkcionális és multimédiás olvasóterem, amely minden igénynek megfelel, ami egy modern könyvtártól elvárható. Az intézményben hamarosan megkezdődik egy olyan digitalizációs munka, amely során a könyvtári anyagokat digitális formában is megtekinthetik majd az olvasók.

Hajnal Jenő, elnök, Magyar Nemzeti Tanács: „Ezzel a felújítással, egy új részleg kiépítésével egyszerre ennek az épületnek a múzeumi jellege erősödik meg, ugyanakkor pedig egy tudástárat hoz létre. Ezt a most átadott épületrészt nem nevezhetjük olvasóteremnek, hanem éppen az, ami a 21. század legnagyobb elvárása, hogy a könyvtár a tudásnak a kisugárzását, a tudás szerzésnek a lehetőségét biztosítsa bármilyen módon. Legyen az könyv, kézzel fogható olvasmány, online rendszeren vagy elektronikus, digitalizált könyvek formájában.”

Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Dr. Pásztor Bálint az átadón reményét fejezte ki, hogy az új olvasóterem a tudás és a kutatás központja lesz: „Természetesen meg kell őrizni az épületnek a jellegét. Az új épületen belül ennek az új olvasóteremnek a kialakításával a szabadkaiak, a környékbeliek és a kutatók olyan feltételekhez jutottak, amilyen a Szabadkánál nagyobb városokban várja a könyvtárakban és egyéb kulturális, oktatási intézményekben a kutatókat.”

Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Öt éve fogalmazódott meg az igény, hogy az eredeti épület értékének megőrzése mellett új, a 21. század kihívásainak megfelelő bővítésen essen át.

Pásztor István, elnök, Tartományi Képviselőház: „Örülök annak, hogy ez a beruházás befejeződött. Van a Szabadkai Könyvtárnak is, egyáltalán Szabadkának egy olyan kisugárzása, amelyik messze meghaladja a város határait. Ennek a kisugárzásnak köszönhetően azt gondolom, hogy mindazok a folyamatok, amik az identitás megőrzése szempontjából fontosak, talán erősödni fognak. Van a könyvtár épületével is egy átfogó elképzelésünk. Az elkövetkező évek talán lehetőséget teremtenek arra, hogy ezek az elképzelések is meg tudjanak valósulni.”

Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Az átadón Stevan Bakić, Szabadka Város polgármestere köszönetet mondott a Magyar Kormány anyagi hozzájárulásáért, amellyel Szabadka kulturális értékeinek megőrzését támogatja: „A Magyar Kormány adománya Magyarország és Szerbia jó kapcsolatának köszönhető, hiszen a két országnak sosem volt ilyen jó viszonya egymással. Gratulálok a Városi Könyvtár munkatársainak és minden szabadkai polgárnak, és szeretném, ha továbbra is fejlesztenék, őriznék, tanulmányoznák és bemutatnák kulturális értékeinket.”

Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Városi Könyvtár idén ünnepli alapításának 130. évfordulóját. Ez alkalomból az intézmény egy könyvet is megjelentetett, ami a könyvtár történetét mutatja be.

Szabadkai Városi Könyvtár
olvasóterem
Stevan Bakić
Hajnal Jenő
Dr. Pásztor Bálint
Pásztor István
Magyar Nemzeti Tanács
magyar kormány

Kapcsolódó tartalmak

Most

16:00

Ma van a Nemzetközi Jegesmedve Nap

A jegesmedvék életük nagy részét a Jeges-tenger jegén töltik, a világ egyik leghidegebb környezetében. Megközelítőleg 21 és 31 ezer egyed él a Földön, de sok más állathoz hasonlóan őket is fenyegeti a klímaváltozás.
15:28, Frissítve: 15:36

2037 méternyi kolbász tekeredett Turián

A Turiai Kolbászfesztiválon a járványügyi helyzet miatt idén az ünnepség és a vásár elmaradt. Csak a Guiness-rekordot tartó kolbász készítőiből és a szervezőkből, valamint a kolbászkészítő verseny kisszámú résztvevőjéből állt az idei esemény.
15:01, Frissítve: 17:00

Disznótor a muzslyai réten

A muzslyai réten, Budai Zoltán tanyáján, ma baráti körben hagyományos disznótor volt, amelynek az „áldozata” egy háromszáz kilogrammos jószág volt.

Népszerű

Halálos közúti baleset Topolyánál

A szerencsétlenség szerda este fél nyolckor történt Topolya bejáratánál, egy kombi hátulról egy kapcsolható eszközt húzó traktornak ütközött.

Megtalálták az eltűnt niši fiú holttestét

A rendőrség nem adott hivatalos közleményt a halott személyét illetően, viszont a Szerbiai RTV azt írja, Jovan Veselinović anyja megerősítette, hogy az eltűnt fiára találtak rá.

Üresen állnak a zentai árupiac standjai

Kedd óta üresek a zentai árupiac asztalai. Az árusítók beszüntették a munkát. Ennek több oka is van. Az ügyben megszólalt a piacot üzemeltető vállalat igazgatója is.