Ugrás a tartalomra

Átadták a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség díjait

2020.01.25
15:35
2024.03.19
08:50
Forrás
Pannon RTV
A magyar kultúra napja alkalmából szervezett délvidéki központi rendezvénysorozatot Zentán díjátadó ünnepség zárta, ahol átadták a VMMSZ Magyar Életfa díját, Plakett és Aranyplakett kitüntetését.

Példaértékű életpályákat díjaztak. Kiosztották a Vajdasági Szép Magyar Könyv díjait is.

A zentai Művelődési Házban a magyar kultúra napjának délvidéki központi ünnepségén Pirityiné Szabó Judit, a magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának kapcsolattartási főosztályvezetője a testvéri összetartozásról és magyar kultúra közösségeket megtartó erejéről beszélt: „A mai nap annak üzenetét is elhozza, hogy a bizakodásnak, ma is van alapja. Hogy kapcsolataink szorosabbra fűzésével, egymást segítve a jövőbe vetett reményen alapuló tevékenység emeli fel ismét nemzetünket.”

Az esten Csorba Béla, a Milánovits házaspár, Krekity Olga és Süveges Eta Életfa díjat vettek át. Sutus Áron, elnök, Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség: „Nehéz volt megint a döntés, azt tudom mondani, hogy visszük a jelöléseket tovább, élők maradnak azok a jelölések, amik nem váltódtak díjra.”

Aranyplakett díjat pedig Pataki András rendező, a Soproni Színház igazgatója kapott, aki ez alkalomból kijelentette: „Továbbadunk valamit, amit mi könnyen, vagy nehezen megszereztünk az elődeinktől. Ennek a folyamatosságnak nagyon nagy szerepe van. Hogy továbbadjuk a gyermekeinknek, tovább tudjunk adni gondolatokat, attitűdöt, világlátást.”

Plakett díjban részesült Csonti István csókai helytörténet-kutató, Kónya-Kovács Otília muzslyai újságíró, többszörösen díjazott mesemondó, népmeseműhely-vezető, Nagy Rózsa törökfalui közösség- és művelődésszervező, egyesületi vezető, Klenanc József gombosi közösség- és művelődésszervező és Sebők Valéria szabadkai népi iparművész is.

Az est folyamán kiosztották a Vajdasági Szép Magyar Könyv díjakat is. Idén a legszebb kiadvány Szőllősy Balázs A Kilátó Presszóban című kötete lett.

Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség
magyar kultúra napja
Életfa-díj
Aranyplakett
Plakett
Zenta

Most

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.