Ugrás a tartalomra

Átadták a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elismeréseit

2019.01.26
11:53
2024.03.19
08:44
Forrás
Pannon RTV
Zentán a magyar kultúra napjának délvidéki központi ünnepségén adták át pénteken este a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség által alapított életműdíjakat, plaketteket és aranyplakettet.

A Magyar Életfa-díj a példaértékű vajdasági életpályák elismeréseként kerül kiosztásra.

A magyar kultúra napja alkalmából Vajdaságban több helyszínen is szerveztek ünnepséget. Hagyományszerűen idén is a központi rendezvényen adták át az elismeréseket. Vajdasági példaértékű életpályákat díjazott a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség, négyen részesültek Magyar Életfa-díjban: Beszédes Margit és Vendel Gyöngyi kórusvezetők, Kónya Sándor népdalgyűjtő és Németh Mátyás fotóriporter.

Sutus Áron, elnök, Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség:
„- Nincs külön kuratórium felállítva, hanem a Művelődési Szövetség elnöksége a beérkező ajánlások alapján művelődési egyesületek, magánszemélyek, önkormányzatok, közintézmények..
- Bárki ajánlhat?
- Igen, az ő felterjesztéseik révén kerül a döntnökök elé.”

A rendezvény ünnepi szónoka idén Potápi Árpád János magyar nemzetpolitikáért felelős államtitkár volt: „A kultúránk, magyarságunk megtartása ma is a helytállásunk kérdése. Sorsunk a mi kezünkben van. Megtanítjuk-e gyermekeinket a magyar szóra, össze tudunk-e fogni iskoláink megtartásáért, ragaszkodunk-e a ránk jellemző dallamainkhoz, hagyományainkhoz és ízeinkhez.”

Az esten fellépett a Kapisztrán Ferences Ifjúsági Kórus, valamint ismertették a Vajdasági Szép Magyar Könyv pályázat eredményeit is. A 2018. évi Vajdasági Szép Magyar Könyv díjat Ricz Géza Peripheria című albuma érdemelte ki.

Zenta
Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség
magyar kultúra napja
Sutus Áron

Most

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.