Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Átadták a VMMSZ díjait

2018-01-13
08:31
2018-01-13
16:27
Forrás
Pannon RTV
Pénteken rendezték meg a magyar kultúra napjának délvidéki központi ünnepségét. A díjátadással és ünnepi műsorral egybekötött rendezvényen átadták a közösségek megtartásáért tevékenykedők életműdíját.

Ünnepélyes keretek között adták át tegnap este Zentán, a helyi Művelődési Házban a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség Magyar Életfa díját és Plakettjeit. A Himnusz elhangzását követően Sutus Áron, a VMMSZ elnöke beszédében kiemelte, hogy sors-, és létközösséget ünneplünk. „A Magyar Kultúra Napjának vajdasági központi rendezvénye, a Hajnal Jenő, Dudás Károly és Szöllősy Vágó László teremtette alapokon igyekszik minden évben a Kárpát-medence magyarságának művelődési közösségeinek intézményeit megszólítani.”

Hoppál Péter a magyar Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára a magyarság identitását erősítő értékekről beszélt. „Bizonyított tény, hogy azon közösségekben, amelyek a határon túli területeken erős, mély identitásgyökerekkel rendelkeznek, illetve a diaszpóra magyar közösségeinél a legfontosabb kapocs a magyarsághoz a kultúra. Bármerre is sodor bennünket a történelem az anyanyelvünk és a kultúránk tart össze bennünket.”

Idén Életfa díjban Mezei Erzsébet, Kalapis Sztoján, Penovácz Antal és Diósi János részesült. Aranyplakettet Halzl Józsefnek a Rákóczi Szövetség elnökének adományoztak, valamint kihirdették a Szép Magyar Könyv 2017 című pályázat eredményét is.

Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség
Zenta
Éeltfa-díj
magyar kultúra napja
Sutus Áron

Most

18:24, Frissítve: 18:31

Mindent a Batyuba!

Július utolsó hetében tartják Zentagunarason a legnagyobb délvidéki népművészeti tábort, a Batyu tábort. A programra idén is majd’ háromszáz fiatalt várnak.
15:22, Frissítve: 17:00

A Lány című film nyerte az Arany torony-díjat

Lukas Dhont belga rendező Lány című filmje érdemelte ki az Arany torony-díjat az Európai Filmek 25. Palicsi Fesztiválján. A filmkedvelők a tegnapi záróceremónia után még két alkotást nézhettek meg.
13:35, Frissítve: 15:32

Strandolás a Tisza-parton

A nyári melegben aligha találunk jobb kikapcsolódást, mint a strandolást. A magyarkanizsai Tisza-parton minden lehetőség adott, hogy kihasználjuk ezt.

Népszerű

Fábián Juli

Elhunyt Fábián Juli énekesnő

Hosszan tartó, türelemmel viselt betegség után szombaton Budapesten elhunyt Fábián Juli. Az énekesnő, dalszerző, dalszövegíró 37 éves volt.