Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Átadták a VMMSZ díjait

2018-01-13
08:31
2018-01-13
16:27
Forrás
Pannon RTV
Pénteken rendezték meg a magyar kultúra napjának délvidéki központi ünnepségét. A díjátadással és ünnepi műsorral egybekötött rendezvényen átadták a közösségek megtartásáért tevékenykedők életműdíját.

Ünnepélyes keretek között adták át tegnap este Zentán, a helyi Művelődési Házban a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség Magyar Életfa díját és Plakettjeit. A Himnusz elhangzását követően Sutus Áron, a VMMSZ elnöke beszédében kiemelte, hogy sors-, és létközösséget ünneplünk. „A Magyar Kultúra Napjának vajdasági központi rendezvénye, a Hajnal Jenő, Dudás Károly és Szöllősy Vágó László teremtette alapokon igyekszik minden évben a Kárpát-medence magyarságának művelődési közösségeinek intézményeit megszólítani.”

Hoppál Péter a magyar Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára a magyarság identitását erősítő értékekről beszélt. „Bizonyított tény, hogy azon közösségekben, amelyek a határon túli területeken erős, mély identitásgyökerekkel rendelkeznek, illetve a diaszpóra magyar közösségeinél a legfontosabb kapocs a magyarsághoz a kultúra. Bármerre is sodor bennünket a történelem az anyanyelvünk és a kultúránk tart össze bennünket.”

Idén Életfa díjban Mezei Erzsébet, Kalapis Sztoján, Penovácz Antal és Diósi János részesült. Aranyplakettet Halzl Józsefnek a Rákóczi Szövetség elnökének adományoztak, valamint kihirdették a Szép Magyar Könyv 2017 című pályázat eredményét is.

Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség
Zenta
Éeltfa-díj
magyar kultúra napja
Sutus Áron

Most

20:54

Borús napok jönnek

Vasárnap borult lesz az ég, Szabadka területén havas eső is előfordulhat. A hőmérséklet csökken, a legmelegebb órákban 3 Celsius-fok, éjszaka pedig fagypont körüli hőmérséklet lesz.
20:12

Fegyvert foglalt le a koszovói rendőrség

Két pisztolyt, lőszert és két kést foglalt le a koszovói rendőrség egy Gračanica melletti faluban hat albán nemzetiségű személytől. Az előállítottaktól pénteken két fémrudat is elkoboztak.
20:00, Frissítve: 20:10

A perui tengerparton tartott misét Ferenc pápa

Peru északi részén, Trujillo tengerpartján tartott misét Ferenc pápa szombaton, és azzal vigasztalta a tavalyi áradásokban földönfutóvá vált lakosságot, hogy együtt az élet minden viharát túlélhetik.
19:42, Frissítve: 23:20

Véget ért a 40. Dakar-rali

Az autósoknál a spanyol Carlos Sainz, a motorosoknál az osztrák Matthias Walkner bizonyult a legjobbnak. Gyenes Emánuel a 23. lett, Saghmeister Gábor a 79. helyen fejezte be a túrát.

Népszerű

Fábián Juli

Elhunyt Fábián Juli énekesnő

Hosszan tartó, türelemmel viselt betegség után szombaton Budapesten elhunyt Fábián Juli. Az énekesnő, dalszerző, dalszövegíró 37 éves volt.
Autótolvajok, Zentai Magyar Kamaraszínház

Zentán bemutatták az Autótolvajokat

Vastapssal ünnepelte a nézőközönség Németh Ákos: Autótolvajok című darabját, amelyet tegnap mutatott be a Zentai Magyar Kamaraszínház társulata az újonnan felavatott kamarateremben.