Ugrás a tartalomra

Audiovizuális kiállítás a Zsinagógában

2022.12.14
14:12
2022.12.14
21:20
Forrás
Pannon RTV
Befejeződött a szabadkai Zsinagóga felújításának folyamata. Végső fejlesztésként megnyitották az audiovizuális állandó kiállítást, valamint használatba helyezték az épület akadálymentes feljáróját is.

A szabadkai zsinagóga felújítását 2013-ban kezdték, magyarországi és szerbiai támogatásoknak köszönhetően 2018-ban be is fejeződtek a munkálatok. Azóta a zsinagóga nem csak vallási, de kulturális és idegenforgalmi szempontból is Szabadka egyik legfontosabb intézményévé vált.

A felújítás utolsó fázisaként megnyitották az audiovizuális tárlatot, amely hét nyelven nyújt információkat Szabadka és a zsinagóga történelméről.

A multimediális, érintőképernyős kijelző mellett 24 darab audio guide, azaz hangosvezető is segíti a látogatókat a szabadkai zsinagóga történelmének megismerésében.

Aleksandar Pejić, a szabadkai Icbtech igazgatója: „Szeretném megjegyezni, hogy ezeknek az eszközöknek köszönhetően a szabadkai zsinagóga lépést tart a világ kulturális intézményeivel, ahol a digitális és a kulturális turizmus ötvöződik."

Dr. Pásztor Bálint a Szabadkai Zsinagóga Alapítvány Igazgatóbizottságának elnöke kiemelte, a fejlesztésekkel a zsinagóga felújítása befejezettnek tekinthető.

„Ilyenje, mint amilyenje a Szabadkai Zsinagógának van a mai naptól, olyan intézményeknek van, mint a párizsi Louvre múzeum vagy pedig a bécsi Albertina, tehát ezekkel a múzeumokkal vagyunk egy rangban, ami ezt illeti. Ráadásul, mi más tartalmakat is kínálunk, amiket ők nem kínálnak, úgyhogy azt gondolom, hogy mindenképpen büszkék lehetünk."
 

Az állandó tárlat megnyitása mellett használatba helyezték az épület akadálymentes feljáróját is.

A témával a Közügyek stábja bővebben is foglalkozott.

Zsinagóga
Zsinagóga Alapítvány
Dr. Pásztor Bálint

Kapcsolódó tartalmak

Most

15:11, Frissítve: 17:12

Megújult a nagyfényi óvoda

A szabadkai Naša Radost Iskoláskor Előtti Intézmény hat óvodájának egy-egy szobája kapott új bútorzatot az UNICEF szerbiai irodája A fellendülés évei programja keretében.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.