Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kerekes Rudolf

Ausztráliai magyar színtársulat vendégszerepelt Dél-Bánátban

2018-09-12
09:10
2018-09-12
17:32
Forrás
Pannon RTV
A Brisbanei Magyar Amatőr Színtársulat vendégszerepelt Dél-Bánátban. Kárpát-medencei körútjuk során Hertelendyfalván is előadták Tamási Áron Hullámzó vőlegény című három felvonásos színpadi játékát.

A hertelendyfalvi Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesületben az intézmény névadójának színművét nézhette meg a közönség. A Hullámzó vőlegény című játékot lelkes, a távoli kontinensről érkező magyar ajkú amatőr szereplők adták elő. Mindannyian a Kárpát-medence különböző részeiről származnak. Délvidéken, Felvidéken és Erdélyben összesen 10 helyszínen mutatkoznak be.

Kerekes Samu még gyermekkorában vándorolt ki családjával Hertelendyfalváról, és jelenleg az egyetlen vajdasági a társulatban. Nagy öröm volt számára, hogy szülőfalujában szerepelhetett: „Aminek nagyon örülök, hogy tíz évvel ezelőtt igazából az én magyar kiejtéseim sokkal rosszabbak voltak, mint most. Akkor gondoltam, hogy jó volna valahol egy ilyen magyar klubban részt venni, és úgy az érzések feljöttek bennem, hogy ezt kívánom. A színtársulathoz csatlakoztam. Felkértek, hogy nem jönnék-e el egy próbára, megtettem. Kovács Lőrinc azt mondta: megfelelsz. Ezért nagyon hálás vagyok, innentől az én magyar nyelvem is, meg a kifejezésem is sokat javult. Ennek nagyon örülök, mert a magyar nyelv egy csodálatos nyelv.”

A darab rendezője református lelkész Ausztráliában. Még erdélyi szolgálata alatt ismerte fel, hogy mekkora közösségépítő ereje van annak, ha az egyházi életet a kulturális élettel párosítják. Ennek szellemében hozta létre a színtársulatot. Kovács Lőrinc, a darab rendezője: „Ausztráliában 2007-ben megalapítottuk a színtársulatot, baráti körömből, ismerősök közül választottam ki olyan személyeket, akiket jónak láttam arra, hogy egy-egy szerepet eljátszanak, és egy nagyon sikeres színtársulat alakult ezáltal. Immár az ötödik darabunkat adjuk elő.”

Az ausztráliai amatőr színház Kárpát-medencei körútja a magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságnak támogatásával valósul meg. A színházi turné szeptember 23-án, az erdélyi Farkaslakán, Tamási Áron szülőfalujában fejeződik be.

Ausztrália
Brisbane
Hertelendyfalva
színtársulat

Most

19:54, Frissítve: 20:21

Haradinaj: A vámtarifák maradnak

A Szerbiából származó árura kivetett vámtarifák mindaddig érvényben maradnak, amíg nem születik egy mindent átfogó, kölcsönös megállapodás Koszovó elismeréséről - jelentette ki Ramush Haradinaj.

Népszerű

Családi ház égett le Kishegyesen

Leégett a Csőke házaspár családi háza a Deák Ferenc utcában Kishegyesen. Kedden este 17 óra környékén ütött ki a tűz a kazánházában, majd átterjedt a tetőszerkezetre.

Baleset a zentai Thurzó Lajos Általános Iskolában

Súlyos iskolai balesethez riasztották tegnap kora délután a zentai mentőszolgálatot. Egy kisfiú zuhant le a zentai Thurzó Lajos Általános Iskola lépcsőjéről, aki súlyos sérüléseket szenvedett.