Ugrás a tartalomra

Az 1956-os forradalom temerini vonatkozásai a színpadon (videó)

2016.11.28
15:48
2020.01.31
18:23
Vasárnap este mutatták be Temerinben az 56-os forradalom történéseit felölelő A szabadság betegei elnevezésű előadást
Vasárnap este mutatták be Temerinben az 56-os forradalom történéseit felölelő A szabadság betegei elnevezésű előadást. A népi játék elsősorban a temerini származású Sörös Imre tiszteletére íródott, akit az 1956-os forradalom mártírjaként végeztek ki. A darabot a helybéli Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület tagjai vitték színpadra. A temerini Balogh Sándor évtizedeken keresztül tevékenykedett amatőr színészként, de az utóbbi években már nem igazán vállalt szerepeket. Erre a felkérésre azonban nem tudott nemet mondani. „A rendező kimondott kérésére vállaltam el. Testhezálló nekem ez a szerep, szeretem az ilyen figurákat. Én játszottam azt az udbás, pribék kis besúgós alakot, akit remekül el lehet játszani, ha az embernek sikerül.” A szabadság betegei című darab egyik kuriózuma a temerini nyugalmazott fizikatanár, Laskai Benjámin szerepvállalása is, aki 85 évesen most lépett először színpadra. „A fiatal tanítványaim kértek meg. Nehezen akartam elvállalni, mivel én már megöregedtem és eddig nem voltam színpadi munkás. Félve vártam, de azt mondták, ez kis szerep és így segítek, hogy a magyarság jobban haladjon előre, ezért vállaltam el.” Az 56-os forradalom temerini vonatkozásaira épülő előadást a társulat megfeszített próbatempóban, alig egy hónap alatt vitte színpadra. A szövegkönyv szeptember derekán készült el, a darab pedig október 23-án debütált a magyarországi Csanádpalotán. Az előadás pozitív fogadtatásban részesült. Nagy Sándor, a darab szövegírója és rendezője: „Azonkívül, hogy ezt a darabot, a tartalmát, az 56-os forradalmat kevesen ismerik Temerinben és úgy általánosan Vajdaságban, talán az idősebbek igen, de a fiatalabb korosztály egyáltalán nem, mivel az iskolában nem tanították, ennek kapcsán, mi az indulás előtt egy főpróbát is tartottunk a temerini iskolások számára. Úgy gondoltuk, egyben egy történelemóra is lesz a számukra.”



A népi játékot a társulat felkérésére Csorba Béla néprajzkutató írta. „Legalább annyi komikus, mint tragikus elemet tartalmaz. Kerülni igyekeztünk a pátoszt, ugyanakkor tisztelettel adóztunk a forradalom emlékének is. Be akartam valamilyen módon mutatni azt is, hogy az 56-os forradalomnak milyen visszhangja volt a vajdasági, a jugoszláviai, ha úgy tetszik, a temerini magyarok körében.” A temerini Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület tervei alapján az előadást a jövő évi Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozóján is bemutatják majd.
Temerin
Sörös Imre
Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület
1956-os magyar forradalom és szabadságharc

Most

19:03, Frissítve: 20:04

Mozgasd meg az agyad!

Mozgasd meg az agyad! mottóval kvízestet szervezett Noszán a helyi Hinga Művelődési Egyesület. Az esemény célja a szórakozás, barátkozás, ügyesség és az általános műveltség fejlesztése volt. Négy- illetve ötfős csapatok versengtek a díjakért.
16:14, Frissítve: 16:22

Kortárs kiállítás a Kortárs Galériában

Kortárs képzőművészek által adományozott alkotásokból nyílt kiállítás a Kortárs Galériában Szabadkán. Goran Despotovskival, Mihailo Vasiljevićel és a videólinken csatlakozó Részegh Botonddal Nela Tonković beszélgetett.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.