Ugrás a tartalomra
Szegedi Szabadtéri Játékok

Az Akárkivel indul a Szegedi Szabadtéri Játékok Dóm téri műsora

2020-07-22
09:39
2020-07-22
09:49
Forrás
MTI
A 15. században íródott Akárki című moralitásjátékkal kezdődik július 24-én a Szegedi Szabadtéri Játékok Dóm téri műsora, a darabot Bodolay Géza állítja színpadra - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

A rendező közölte, a németalföldi eredetű, angol közvetítéssel világszerte ismertté vált középkori mű magyarul 1984-ben jelent meg egy antológiában, Tellér Gyula fordításában. A több mint ötszáz éves darabot ebben a formában Szegeden mutatják be először Magyarországon.

Bodolay Géza szerint a moralitásjáték, egyfajta istentisztelet, prédikáció pontosan ilyen helyre, egy templom elé való, a székesegyház csodálatos díszletül szolgál majd az előadásnak.

A fesztivál 90 éves "adósságát" törleszti a mű bemutatásával, hiszen az előképéül szolgáló salzburgi dóm előtti játékok műsorában minden évben a darab Hofmannsthal által írt, Jedermann című változatát játsszák.

A címszereplő, Akárki egy élete végéhez érkező ember, akinek ideje számot adnia eddigi életéről. Alakját Zsótér Sándor formálja meg, aki elárulta, egyáltalán nem mérlegelte a feladatot, egyből igent mondott a felkérésre.

A Halál és a Bölcs szerepét Hegedűs D. Géza alakítja. A művész szerint a középkori mű bizonyítja, mennyire modern volt a reneszánsz ember, s milyen bátran szembe mert nézni a halállal. Úgy fogalmazott, a történet a színészekkel együtt gondolkodva kíséri végig a nézőt a halálhoz vezető stációkon, mintegy kinagyítva ezt a rövid időt.

Míg néhány generációval ezelőtt az élet részének tartották a halált, a ma embere igyekszik minél jobban eltávolítani magától - mondta Hegedűs D. Géza, aki szerint azért is nagyon időszerű a darab, mert egy ilyen szorongásos negyedév után segít szembe nézni azokkal az érzésekkel, melyek mindenkit foglalkoztathattak a járvány miatti bezártság időszakában.

A Jótett és Angyal karakterét Gidró Katalin ölti magára, a többi megszemélyesített tulajdonságot pedig a Szabadtérihez több szálon kötődő ismert szegedi színészek játsszák. Isten és Testvérként Kosztolányi József, Szépségként Sebők Maya, Barátság és Erőként Sorbán Csaba, Rokon és Józanságként Balog József, valamint Vagyon és Öt érzékként Farkas László Róbert lép színpadra.

Az előadásban Stravinsky, Händel, Másik János és a közel múltban elhunyt Ennio Morricone műveiből csendülnek föl részletek, a jelmezeket pedig Benedek Mari tervezte.

A darabot - a nagy érdeklődésre tekintettel - két estén, a pénteki bemutató előtt a csütörtöki nyilvános főpróbán is láthatja a közönség.

Szegedi Szabadtéri Játékok
Szeged
színház
Akárki

Kapcsolódó tartalmak

Most

12:30

Ingyenes online gazdafórumon vehetnek részt a termelők

Több héten át tartó gazdafórumot indít a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége és a zentai Pro Scientia Naturae Alapítvány. Az előadások online kísérhetők a VASZ honlapján, a regisztráció és a virtuális részvétel ingyenes a termelők számára.

Népszerű

Virágautomata Zentán

A Tisza-parti kisvárosban egy újításnak köszönhetően ezentúl éjjel-nappal lehet csokrokat, virágokat venni. Bár nem új keletű dologról van szó, környékünkön ez még is ritkaságnak számít.

Fagy és havazás

Kemény fagyok jönnek Szerbiában az elkövetkező napokban, havazással tarkítva - olvasható a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet oldalán. Az előrejelzések szerint szombattól folyamatosan hűlnek a reggelek, egyre zordabbra fordul az időjárás.