Ugrás a tartalomra

Az aracsi pusztatemplom olyan, mint egy néma harang

2018.07.30
14:42
2018.07.30
16:17
Forrás
Pannon RTV
Mint egy néma harang, amely csak a szívünkben szólal meg, ezt jelképezi a vajdasági magyarság számára az aracsi pusztatemplom – nyilatkozta ma a kegyhely emléknapján Hajnal Jenő.

Idén is sok zarándok jött el az aracsi pusztatemplomhoz megünnepelni az emlékhely napját. A vasárnapi megemlékezésen az egybegyűltek közösen imádkoztak a romos templomban. A kegyhelyet hamarosan renoválhatják - emelték ki az illetékesek. A templomot övező területet is rendeznék.

Vajdaság minden szegletéből érkeztek zarándokok, hogy együtt imádkozzanak az aracsi pusztatemplom romjainak árnyékában.

Tápai Rudolf, Torda: „Évente szoktunk jönni, mert jó visszaemlékezni a gyökerekre. Jó érzés itt lenni.”

Brindza Mária, Szabadka: „Én bánáti vagyok, és még soha nem sikerült eljönnöm. Most viszont imádkozom a családomért.”

A fiatalok elvándorlása és a fogyatkozó közösség minden évben beárnyékolja az ünnepet - fogalmazott Mellár József. A törökbecsei plébános ugyanakkor elmondta, magasztos dolog, hogy akik itt maradtak, közösen imádkoznak. Mellár József, törökbecsei plébános: „Ahogy itt állunk, ünnepelünk, érezzük az összetartozást és az összefogást.”

Az Aracs Hagyományápoló Társaság két évtizede újra a köztudatba emelte a pusztatemplomot. Lázár Jenő, alelnök, Aracs Hagyományápoló Társaság, Torda: „Ez egyedüli, István korabeli emlékünk, amely megmaradt a magyarság számára. Ezt a társaság felismerte, és minden évben egy emlékünnepséget tartott.”

Mint egy néma harang, amely csak a szívünkben szólal meg, ezt jelképezi a vajdasági magyarság számára az aracsi pusztatemplom – jelentette ki a kegyhely emléknapján Hajnal Jenő. A Magyar Nemzeti Tanács elnöke kifejtette: romos valójában kell megőrizni a műemléket az utókornak. Az MNT elnöke hozzátette: a Magyar Kormány 1 milliárd forintot fordít a pusztatemplom restaurálására és környékének rendezésére az elkövetkező időszakban. Egy idegenforgalmi úti cél kiépítését szeretnék megvalósítani, amelyen megmarad az elmúlt évszázadok nyoma, mégis megfelel a modern kor elvárásainak.

Hajnal Jenő, elnök, MNT: „Ezt a romosságot kell úgy megvédeni, hogy a következő 100 év ideje ne tudja kikezdeni. Itt védőárkokat, ugyanakkor a település védelmi rendszerét is fel kell mutatni. Akár növények beültetésével a kolostorkertet bemutatni. Magát a kolostornak a kövezeteit a falait megmutatni.”

Az aracsi pusztatemplom napján szentmisével és művelődési műsorral emlékeztek a megjelentek.

Aracs
aracsi pusztatemplom
Hajnal Jenő

Kapcsolódó tartalmak

Most

13:35

Lesz-e fagykár a gyümölcsösökben?

Idén is, mint jó pár évre visszamenőleg kora tavaszi fagyokkal szembesültek a gyümölcstermelők. Az elmúlt hetekben a fagyzugos helyeken a hajnali órákban a -4, -6 fokot is elérte a hőmérséklet.
13:20, Frissítve: 13:26

Tojásvadászat Királyhalmon

Tojásfadíszítés, kézműves foglalkozás és kincskeresés - ez várt ma a gyerekekre Királyhalmon. A kultúrotthon előtti parkban örömmel gyűjtötték a húsvéti kincseket a legkisebbek.

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.