Ugrás a tartalomra

Az aradi 13

2019.10.06
12:13
2024.03.19
08:35
Forrás
Pannon RTV
Alkalmi műsorral emlékeztek Kishegyesen az aradi vértanúkra a helyi színházteremben.

Az eseményen megkoszorúzták továbbá az első világháborús emléktáblát, valamint a második világháború és a 90-es évek háborús áldozatainak emlékművét is.

Zsúfolásig megtelt a kishegyesi színházterem Az aradi 13 című előadás premierjére. A Rizgetős táncegyüttes, a Juhász zenekar valamint Molnár Róbert színész és Hajvert Ákos Radnóti-díjas versmondó közreműködésével látványos és megható módon mutatták be az aradi vértanúk történetét. „Az aradi 13 vértanú előtti tisztelgés az, ami elsősorban célunk volt, valamint hogy a közönséghez, talán a diákokhoz közelebb hozzuk ezt a fájó pontot a történelmünkből. Tanulhatnak erről az iskolában, de mi inkább az okok megértésére fektettük a hangsúlyt. Szerettük volna kikristályosítani az indokokat” - mondta Patyerek Csaba, a kishegyesi Rizgetős táncegyüttes koreográfusa.

A kishegyesiek 250 éve telepítették be a falut, éltetik hagyományaikat és büszkék múltjukra. 170 évvel ezelőtt itt volt a forradalom és szabadságharc utolsó győztes csatája, amelyben a Guyon Richárd vezette magyar sereg visszaverte Jelačić bán csapatait. „1849. július 14-én Kishegyesen volt a szabadságharc utolsó győztes csatája és az 1848-as 49-es szabadságharc így kapcsolódik Kishegyeshez. Az aradi vértanúk napja és a nemzeti gyásznap 170. évére ezzel a műsorral emlékezünk és rójuk le tiszteletünket elődeink előtt és a kivégzett honvédtisztek előtt” - hangsúlyozta Linka B. Gabriella, a Petőfi Sándor Művelődési Egyesült elnöke.

Nemzetünk számára október 6-a ugyan gyásznap, de Kishegyesen egyben ünnep is, hiszen azt ünnepelhetjük, hogy 170 év után a fiatalok ilyen előadást tudtak megalkotni - emelte ki köszöntőjében Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke: „A tény, hogy itt ma egy előadás bemutatójára jöhettünk össze az aradi vértanúk emléknapjának előestéjén, erősíti azt, hogy az itteni közösség hogyan éli meg a történelmi örökséget, hogyan gondol a hazaszeretetre, hogyan gondol a nemzetszeretetre, miképp látja a szülőföldhöz való hűséget és miként tanúsít tiszteletet a magyar történelmi példaképek iránt.”

Az előadáson jelen volt Csige Gábor, a Szabadkai Magyar Főkonzulátus vezető konzulja, valamint a vajdasági politikai és közélet képviselői. Megkoszorúzták a színház falán lévő első világháborús emléktáblát, majd a színház előtti parkban a második világháború áldozatainak és a 90-es évek háborús áldozatainak emlékművét is.

Kishegyes
aradi vértanúk
megemlékezés
műsor

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.