Ugrás a tartalomra

Az aradi tizenhármak összefogásra tanítanak

2018.10.05
16:47
2020.03.13
17:16
Forrás
Pannon RTV
Az aradi tizenhármakra emlékeztek Zentán. Az önkormányzat által szervezett emléknapot a Városháza oszlopcsarnokában tartották.

A megemlékezésen Homolya Ákos, a Rákóczi Szövetség Zentai Ifjúsági Szervezetének elnöke mondott ünnepi beszédet, amelyben az aradi tizenhármak hőstetteiről beszélt. Nagy Rózsa előadásában két dalt hallhattak az egybegyűltek.

A vértanúk tettei az összefogás példáját állítják elénk – nyilatkozta Kajári Ferenc, a zentai Magyar Mozgalom tagja: „Több nemzetiségű volt ez a tábornoki kar, és mégis össze tudtak tartani, ami sajnos a mai magyarságra nem mondható el. Szerintem úgy az anyaországban, mint mi nálunk is nagy a széthúzás, ami nem jó.”

Czegledi Rudolf, Zenta Község polgármestere úgy véli, hogy az aradi tizenhármak a magyar nép szabadságvágyának, és az azért való küzdelemnek hősies szimbólumai: „Az, ami számunkra a mai napra is tanúság, az összefogás szükségessége, hiszen különböző vallású és nemzetiségű emberek össze tudtak fogni a magyar szabadságharc kivívása érdekében. Ez egy példamutató összefogás volt, és amire ma is nagyon nagy szükségünk van, hogy elérjük az eredményeket, hogy fenn tudjunk maradni.”

Az ünnepi műsort követően Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának vezető konzulja, a Magyar Nemzeti Tanács és Zenta Önkormányzatának képviselői, valamint a helyi magyar pártok és civil szervezetek tagjai elhelyezték az emlékezés virágait Batthyány Lajos gróf emléktáblájánál.

aradi vértanúk
október 6.
Zenta
Czegledi Rudolf

Kapcsolódó tartalmak

Most

21:51

A múlt íze

Korhecz Gyula szalámigyáros élete és munkássága a Szabadkai Városi Múzeumban

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.