Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dragosavac Viktor

„Az aradi vértanúk a magyarságért áldozták az életüket”

2019-10-06
21:31
2019-10-06
21:44
Forrás
Pannon RTV
Szavalatokkal, történelmi visszatekintővel, közös imával emlékeztek Topolyán a nemzeti gyásznap alkalmából. A jelenlévők megkoszorúzták a Hősök sírját. A megemlékezést a VMSZ és a VMDP szervezte.

A Hősök sírjánál a topolyai Nyugati temetőben Tomik Nimród történész, a VMSZ topolyai helyi szervezetének elnöke tartott történelmi ismertetőt: „Vécsey Károly, a későbbi aradi 13 egyike, akit utolsóként végeztek ki, levelező viszonyban volt Topolya birtokosával, Kray Jánossal, és olyan leveleket is találtunk, melyekben Vécsey Károly arra kéri Kray Jánost, hogy hagyja el a várost, mielőtt a szerb csapatok ideérnek. Nagyon sokat hezitált ezen a város tulajdonosa, hogy mit csináljon, az utolsó pillanatban szerette volna elhagyni a várost, de ez már nem történt meg.”

Október hatodikára és az aradi vértanúkra csaknem harminc éve emlékeznek meg Topolyán - emelte ki Kovács László, a VMDP Topolya-Kishegyes Körzeti Szervezetének elnöke: „Erőt kell adjon az ő kitartásuk, az ő hitük a ma emberének is, nekünk is, minden magyar embernek a küzdelmekben, mert sajnos tovább kell küzdenünk a megmaradásunkért, a fennmaradásunkért, magyarságunkért, a hitünkért.”

Az aradi vértanúk a magyarságért áldozták az életüket, azért, hogy a magyar nép önállósodjon, hogy ez a nemzet megerősödjön - hangsúlyozta Kisimre Szerda Anna, a Magyar Nemzeti Tanács tagja: „Úgy gondolom, hogy ma mi úgy tehetünk ugyanennek a nemes célnak az érdekében, hogy magyar óvodába, magyar iskolába járatjuk a gyerekeinket, ha olyan magyar közösségekbe visszük el őket, ahol megismerhetik a magyar irodalom gyöngyszemeit, a magyar szokásokat, a magyar népművészetet, a gyökereinket, történelmünket, kultúránkat.”

A jelenlevők együtt imádkoztak Magyar Zsolt katolikus káplán vezetésével az aradi vértanúk és az áldozatok lelki üdvéért.

A Hősök sírját a Szabadkai Magyar Főkonzulátus képviseletében Benyovszky Anna konzul koszorúzta meg, továbbá az MNT, valamint a VMSZ és a VMDP képviselői is elhelyezték a kegyelet virágait.

Topolya
aradi vértanúk
VMSZ
VMDP
Tomik Nimród
Kovács László
Kisimre Szerda Anna
Hősök sírja

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

Fegyveres bankrablás Szabadkán

Fegyveres bankrablás történt ma reggel Szabadkán. Senki sem sérült meg. Az álarcos elkövető a Dimitrije Tucović, közismertebb nevén a Borovo utcájában lévő Postatakarékot rabolta ki.