Ugrás a tartalomra

Az ARGARO Topolyán mutatta be a Történelmi kalandozást

2018.01.23
07:42
2024.03.19
08:38
Forrás
Pannon RTV
A Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesület keretében működő együttes verses-zenés összeállításában a magyar történelem eseményeit, fordulópontjait idézi meg napjainkig.

A himnusz eléneklésével kezdődött a magyar kultúra napi rendezvény a topolyai színházteremben. A jeles ünnepről és Kölcsey Fernec Himnusz című költeményének létrejöttéről Csípe Tímea, a Művelődési Ház igazgatónője tartott beszédet.

Az ARGARO együttes előadásban gitárkísérettel ismert dallamok, valamint Szabó Róbert zeneszerző saját szerzeményei hangzottak el, mintegy kísérve és felerősítve a műsor gerincét képező versösszeállítást. Szabó Róbert, zeneszerző, dalszövegíró: „Az István a királyból választottunk, aztán ugyanattől a szerzőpárostól, Bródy Jánostól és Szörényi Leventétől van még egy dal, amely a Petőfi c. filmnek az egyik betétdala volt, a 48-49-es szabadságharc idején játszódik. Aztán van Bródynak egy nagyon szép balladája, a Bordódi Kristóf, a többi pedig a saját számom, és tulajdonképpen úgy válogattuk ezeket a dalokat, hogy ha a ballada vagy vers témájához közelített a szöveg, akkor azokat a dalaimat szedtük elő.

Szent István király Imre herceghez intézett intelmeitől kezdve, a nagy történelmi fordulópontokat érintve napjaink Vajdaságáig érkezik meg a versek és dalok által az előadás. Jónás Gabriella, színésznő, művészeti vezető, Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesület, Szabadka:„Szerettük volna feleleveníteni, megkeresni kultúránknak és történelmünknek azokat a sarkalatos pontjait, amelyek által eljutottunk idáig, és ma itt vagyunk és itt lehetünk. Tekinthetjük egy rendhagyó irodalomórának, tekinthetjük egy zenés irodalmi visszaemlékezésnek.”

A közönség vastapssal köszöntötte az Argaro együttes előadását és a magyar kultúra napját Topolyán.

Topolya
Szabadka
Argaro
Jónás Gabriella

Most

21:33, Frissítve: 07:18

Exit poll: a HDZ nyert, de nem tud önállóan kormányt alakítani

A kormányzó jobbközép Horvát Demokratikus Közösség nyert a horvát parlamenti választásokon, de nem tud önállóan kormányt alakítani - derült ki a szavazófülkékből kilépők megkérdezésén alapuló és az urnazárás után nyilvánosságra hozott felmérésből.
20:29, Frissítve: 20:38

Megkezdődött az uniós csúcstalálkozó Brüsszelben

Az Európai Tanácsot alkotó vezetők gazdasági és versenyképességi kérdésekről, az ukrajnai háborúról, az EU és Törökország közötti kapcsolatokról, a közel-keleti konfliktusról és a libanoni fejleményekről fognak tárgyalni.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.