Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dragosavac Viktor

Az ARGARO Topolyán mutatta be a Történelmi kalandozást

2018.01.23
07:42
2018.01.23
17:57
Forrás
Pannon RTV
A Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesület keretében működő együttes verses-zenés összeállításában a magyar történelem eseményeit, fordulópontjait idézi meg napjainkig.

A himnusz eléneklésével kezdődött a magyar kultúra napi rendezvény a topolyai színházteremben. A jeles ünnepről és Kölcsey Fernec Himnusz című költeményének létrejöttéről Csípe Tímea, a Művelődési Ház igazgatónője tartott beszédet.

Az ARGARO együttes előadásban gitárkísérettel ismert dallamok, valamint Szabó Róbert zeneszerző saját szerzeményei hangzottak el, mintegy kísérve és felerősítve a műsor gerincét képező versösszeállítást. Szabó Róbert, zeneszerző, dalszövegíró: „Az István a királyból választottunk, aztán ugyanattől a szerzőpárostól, Bródy Jánostól és Szörényi Leventétől van még egy dal, amely a Petőfi c. filmnek az egyik betétdala volt, a 48-49-es szabadságharc idején játszódik. Aztán van Bródynak egy nagyon szép balladája, a Bordódi Kristóf, a többi pedig a saját számom, és tulajdonképpen úgy válogattuk ezeket a dalokat, hogy ha a ballada vagy vers témájához közelített a szöveg, akkor azokat a dalaimat szedtük elő.

Szent István király Imre herceghez intézett intelmeitől kezdve, a nagy történelmi fordulópontokat érintve napjaink Vajdaságáig érkezik meg a versek és dalok által az előadás. Jónás Gabriella, színésznő, művészeti vezető, Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesület, Szabadka:„Szerettük volna feleleveníteni, megkeresni kultúránknak és történelmünknek azokat a sarkalatos pontjait, amelyek által eljutottunk idáig, és ma itt vagyunk és itt lehetünk. Tekinthetjük egy rendhagyó irodalomórának, tekinthetjük egy zenés irodalmi visszaemlékezésnek.”

A közönség vastapssal köszöntötte az Argaro együttes előadását és a magyar kultúra napját Topolyán.

Topolya
Szabadka
Argaro
Jónás Gabriella

Kapcsolódó tartalmak

Most

21:20

Kádár Lara, az ifjú futótehetség

Még csak 12 éves, de a világranglista 3. helyén áll korosztályában, miután Gyepükaján 87 kilométeres távot teljesített, és felállította az új szerb junior női csúcsot Kádár Lara.
18:45, Frissítve: 19:53

Historizmus Szabadkán

Historizmus Szabadkán címmel tartott igazi sporttörténelmi időutazást Kubičković Ákos a Szabadkai Város Múzeumban.
17:47, Frissítve: 19:37

A pedagógusok és a kiégés

Lendületben - mit tehetünk a kiégés ellen? címmel szervezett kötetlen beszélgetéssel egybekötött előadást az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete.
15:31, Frissítve: 16:51

Közös erővel a sikeres mezőgazdaságért

A mezőgazdasági helyzet és az együttműködési lehetőségek feltérképezése céljából baden-württembergi küldöttség érkezett Vajdaságba. A német delegációt a tartományi mezőgazdasági titkárság fogadta.

Népszerű