Ugrás a tartalomra

Az elnyomás és az ellenállás az idei Berlinale fő témája

2019.01.30
11:10
2024.03.19
08:44
Forrás
MTI, hirado.hu
A hatalommal való visszaélés, az állami elnyomás és az ezekkel szemben állók harca a Berlinale fő témája. Néha a művészetnek politikusnak is kell lennie – mondta Dieter Kosslick fesztiváligazgató.

A berlini nemzetközi filmfesztiválon újra műsorra tűzik Tarr Béla Sátántangó című, 1994-ben készült világhírű alkotásának felújított változatát is. A közönség a Berlinale Fórum programjában láthatja először, ahol 25 évvel ezelőtt elsöprő sikert aratott.

Az 1994-es berlini világpremier alkalmával a Sátántangó elnyerte a Caligari-díjat és az ökumenikus zsűri díját. A Krasznahorkai László regénye alapján készült, 12 részből álló, 450 perces, fekete-fehér alkotást világszerte a legfontosabb filmek között tartják számon. 

Tarr Béla legendás alkotását a Belga Királyi Filmarchívum L'Age d'Or fődíjával jutalmazta, és néhány éve a nagyvilág filmes szakemberei minden idők legjobb 50 filmje közé választották, a mértékadó lista a tekintélyes brit filmművészeti folyóiratban, a Sight & Sound-ban jelent meg. A Sátántangó 35 mm-es kópiáját rangos gyűjteményekben őrzik, köztük a New York-i MOMA-ban, a Belga Királyi Filmarchívumban és a Berkeley Art Museum and Pacific Film Archive-ban. 

A február 7. és 17. között zajló berlini filmfesztiválon 14 szekcióban 400 filmet fognak bemutatni. A versenyprogramból a zsűrinek 17 alkotás közül kell kiválasztania a legjobbat a világ legnagyobb filmes közönségfesztiválján. A nemzetközi zsűri elnöke Juliette Binoche francia színésznő, további tagjai Sebastian Lelio chilei rendező, Sandra Hüller német színésznő, Justin Chang amerikai filmkritikus, Rajendra Roy amerikai filmkurátor és Trudie Styler brit színész.

Berlinale
filmfesztivál
Tarr Béla
Sátántangó
Dieter Kosslick

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.