Ugrás a tartalomra

Az ének megmarad Nyugat-Bácskában

2019.07.05
11:40
2024.03.19
08:47
Forrás
Pannon RTV
Nyugat-Bácskában mutatta be legújabb előadását a Vajdasági Versmondók Egyesülete. A versszínházi előadás címe Az ének megmarad. A produkció a 2020 - a nemzeti összetartozás éve alkalmából készült.

Trianon és a világháború történetét, valamint a nemzet sorsát versekkel, énekkel, tánccal és zenével dolgozták fel Fehér Farkas Hajnalka, Kormos Irén és Hajvert Ákos versmondók, valamint Török Noémi népdalénekes és Szakács Tamás néptáncos.

Bezdán és Doroszló után csütörtökön este Veprődön és Szilágyin láthatta a közönség a nagy sikerű összeállítást.

A veprődi Kossuth Lajos Művelődési Egyesület székházában mutatta be a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete Az ének megmarad című versszínházi előadását. Népi és vallásos jellegű énekek tették érzékletessé a mondanivalót. Ezt igazolta Pap Ilona is, aki szerint nagon szép volt az előadás: „Ez az utolsó igazán megfogott. Különben nagyon templomjárók vagyunk, és ez nagyon megfogott.”

Veprődön a nyugat-bácskai szórványban különösen nagy jelentősége van egy-egy ilyen előadásnak. A településen mintegy száz magyar él, főként idősek. A művelődési egyesületben már csak a vegyeskórus működik, kevés a kulturális esemény a faluban. Papajcsik Béla, elnök, Kossuth Lajos Művelődési Egyesület, Veprőd: „Elvándoroltak, vegyes házasságok keletkeztek, és azok felemésztették a magyarságot. Ez az előadás nagyon tetszett a közönségnek, abból is látszik, hogy milyen nagy vastapssal üdvözölték az előadókat. Nagyon megrázó eseményként éltem meg az előadást, ami a magyarságot illeti, és húsbavágó érzések törtek ki belőlem, nagyon tetszett.”

A trianoni békeszerződést, Magyarország szétdarabolását, a férfiak frontravonulását táncbetétekkel jelenítik meg. A színpadi mozgást Szakács Tamás néptáncos koreografálta: „Én néptáncos vagyok, illetve néptáncot oktatok több településen. Nekem ez egy kihívás, mert voltak benne kontaktos mozgások, színpadi mozgás, színpadi megjelenés, ez mind benne van a néptáncban, csak ezt mi nem mondjuk ki, és nagyon nagy feladat volt versmondókat megmozgatni.”

Babits Mihály, Ratkó József, Petőfi Sándor, Arany János, Dzsida Jenő, Reményik Sándor magyar költők nemzeti vonatkozású verseit szólaltatták meg a szavalók. Az előadás a 2020 a nemzeti összetartozás éve alkalmából készült - mondta el Hajvert Ákos, az összeállítás szerkesztője: „Azt gondolom, nagyon fontos, hogy itt a határon túl is és az anyaországban is egy picit érezzék, lássák azt, hogy mi hogyan látjuk, hogyan éltük meg. Nyilván nem százévesek vagyunk, hanem a harmincas éveinket tapossuk, de akkor is fontos, hogy fiatal felnőttként hogyan viszonyulunk ehhez a kérdéskörhöz, ehhez az állapothoz.”

Az ének megmarad című műsorral legközelebb Bánátban tájol a Vajdasági Versmondók Egyesülete. Az előadás létrejöttét és az előadókörutat a magyar Nemzeti Kulturális Alap támogatja. A nyugat-bácskai körút helyi szervezője a Kuckó Gyermeksarok regionális egyesület.

Az ének megmarad
versszínház
Nyugat-Bácska
Veprőd
Szilágyi
Fehér Farkas Hajnalka
Kormos Irén
Hajvert Ákos

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.