Ugrás a tartalomra

„Az épített örökség, a nyelv és a szokások azok, amik közelebb hoznak minket”

2022.07.08
15:28
2022.07.09
11:46
Forrás
Pannon RTV
Az épített örökség, a nyelv és a szokások azok, amik közelebb hoznak minket - hangzott el azon a közéleti beszélgetésen, amelynek központi témája a kulturális örökség újraértelmezése volt. A VM4K Nyárhangoló fesztiválja ma folytatódott Palicson.

Közéleti panelbeszélgetéssel indult a Nyárhangoló Fesztivál második napja a palicsi Női strandon. A vajdasági magyarság is megtalálja azokat a lehetőségeket, amelyek nagyon fontosak, más nemzetrészek esetében is nagyon pozitívan járulnak hozzá az adott közösség identitásához - mondta Orbán Balázs. A magyar parlamenti és stratégiai államtitkár elmondta, a magyar kormány 2010 óta dolgozik a nemzetegyesítésen és miután a közjogi értelemben vett akadályok elhárultak, a következő fontos lépés a kapcsolatok felújítása volt, ez pedig a kultúrán keresztül történt.

Orbán Balázs, parlamenti és stratégiai államtitkár, Magyarország: „Nem Budapestről szeretnénk megmondani, hogy mik azok a kulturális beruházások, fejlesztések, örökségvédő programok, amelyekre szüksége van a vajdasági magyarságnak, hanem megpróbáljuk partnernek tekinteni a magyar politikai vezetést. Kiváló együttműködés alakult ki az elmúlt több mint egy évtizedben, és azt várjuk a magyar politikai vezetéstől, hogy tegyen le terveket, hogy folyamatosan bombázzanak minket elképzelésekkel, és nyilván ahogy az ország teherbíró képessége ezt lehetővé teszi, mi igyekszünk ezeket a forrásokat biztosítani.”

Pásztor István, a VMSZ elnöke a beszélgetés során felhívta a figyelmet arra, hogy az épített örökség megőrzése mellett a másik fontos tényező szellemmel megtölteni ezeket a tereket. Ha ez nem sikerül, csak fél munkát végeztünk - tette hozzá.

„Több mint 40 templomnak a felújítása indult be, illetve fejeződött be az elmúlt években, elsősorban magyarországi támogatásból, de vannak olyan felújítások, amik itteni, vagy vegyes támogatási formából valósultak meg, ezek fontos beruházások, mert úgyszintén az értékmegőrzésnek, az identitásmegőrzésnek az elemei, megkerülhetetlen elemei. Messze nem vagyunk ennek a folyamatnak a végén, nagy lemaradást kell, hogy behozzunk, s ebben a nagy lemaradásban prioritást kell, hogy élvezzenek azok a munkák, azok a létesítmények, amiket az egyházak vezetői annak tartanak.”

Pásztor elmondta, az elmúlt 10 évben 15 százalékkal csökkent a vajdasági magyarság száma, viszont a művelődési életben résztvevők száma nőtt. Hozzátette, Vajdaság-szerte 221 művelődési intézmény működik, amelyek szerves részei a kulturális örökség megőrzésének.

Palics
Nyárhangoló Fesztivál
Pásztor István

Kapcsolódó tartalmak

Most

13:20, Frissítve: 13:26

Tojásvadászat Királyhalmon

Tojásfadíszítés, kézműves foglalkozás és kincskeresés - ez várt ma a gyerekekre Királyhalmon. A kultúrotthon előtti parkban örömmel gyűjtötték a húsvéti kincseket a legkisebbek.

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.