Ugrás a tartalomra

Az értékek és hagyományok megőrzésén dolgozik a Petőfi-program ösztöndíjasa

2018.02.15
08:58
2024.03.19
08:52
Forrás
Pannon RTV
Nyugat-Bácskában tevékenykedik Cs. Tóth Gabriella, a Petőfi Sándor Program magyarországi ösztöndíjasa.

A program célja, hogy megerősítsék a szórványterületeken fogyásban lévő magyarság identitását és segítsék a közösséget a kulturális értékek megőrzésében.     

Cs. Tóth Gabriella néprajz szakon diplomázott Szegeden. A Petőfi Sándor Program keretében Bezdánban, Bácskertesen és Gomboson néphagyományórákat tart az általános iskolák alsó tagozataiban.

Lengyel Loretta, diák, József Attila Általános Iskola: „Nagyon szeretjük Gabit, és boldogok vagyunk, amikor jön. Hétfőn szokott jönni hozzánk, az iskolába.”

Gabriella feladatai közé tartoznak az értékmegőrzést segítő tevékenységek, mint a tájházak, tisztaszobák feltérképezése, berendezése. Pelt Ilona, a szórványközpont vezetője, egyben Gabriella mentora elmondta, hogy már harmadik éve fogadnak Petőfi Sándor-ösztöndíjjal érkezőket. Pelt Ilona, mentor, Petőfi Sándor Program: „Ami nagyon fontos a továbbiakban – főleg, ahogy Gabi részéről is egy hosszabb távú cél –, hogy visszajöjjön majd hozzánk, és itt tudja folytatni a továbbiakban is a kutatásait.”

Gabi jelenleg a gombosi Tájház rendbehozatalán dolgozik. Szakszerűen kiválogatja, rendezi a tárgyi hagyatékokat. Cs. Tóth Gabriella, ösztöndíjas, Petőfi Sándor Program: „Nagyon fontos az, hogy a gyerekeknek felhívjuk a figyelmét, hogy milyen gazdag kultúrájú településről származnak, ezt tudatosítani kell bennük. Fontos, hogy kialakuljon bennük egy büszkeség, hogy büszkék legyenek arra, amit az őseik rájuk hagytak. Leginkább ez a célja, hogy megismerjék, és tudatosuljon bennük.”

Az ösztöndíjas következő állomásaként Doroszlón fog tevékenykedni. Célja, hogy a doroszlói népi kultúrát is felkutassa, ott is segédkezzen.

Nyugat-Bácska
Cs. Tóth Gabriella
Petőfi Sándor Program

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű