Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Payeta Maurice

Az értelmiség feladatai a kisebbségi létben

2022.02.11
19:24
2022.02.11
20:36
Forrás
Pannon RTV
Bemutatták Dudás Károly Magyar utak című könyvét a Szabadkai Városi Könyvtárban. A kiadvány a Hét Nap fennállásának 75. évfordulója alkalmából jelent meg.

Az anyanyelv, a magyarság, a megmaradás témák köré fűződik Dudás Károly legújabb kötete. A Magyar utakból megismerhetjük azokat a nagy művészeket, alkotókat, akik részei ennek az útnak, de az is kiderülhet az olvasó számára, hogy Dudás Károly miként vélekedik az értelmiség feladatairól a kisebbségi létben.

Dudás Károly, Magyar Örökség-díjas író: „Talán mi voltunk az elsők, Podolszky Jóska barátom, Hornyik Miklós a Képes Ifjúságnál, akik – egyébként ebben a könyvben is írok erről Eszmélet címen – , amikor magunkra eszméltünk, hogy ez a közösség elvész, ha nem zárkózunk fel hozzá. Ebben elég nagy tanítómestereink voltak, Németh László, akit mindig kiemeltem. Ő is arról beszélt, hogy a kisebbségi sorsban az értelmiségnek kulcsszerepe van.”

A Magyar utakat a Szabadkai Városi Könyvtár olvasótermében mutatták be péntek este. A Hét Nap legújabb kiadványa, a lap fennállásának 75. évfordulója alkalmából jelent meg. Tóth Lívia, a hetilap főszerkesztője kiemelte, Dudás Károlynak, aki egyébként hosszú évekig szintén ezt a posztot töltötte be, több korábbi írása is helyet kapott ebben a kötetben: Ő választotta ki azokat az írásokat, amelyek leginkább közel állnak a szívéhez, amelyek leginkább meghatározzák azt a korszakot, amiről szól a könyv. Azért is nagyon jó, mert a Hét Nap tavaly volt 75 éves, Dudás Károly pedig idén januárban volt 75, éppen a születésnapjára tudtunk ajándékba adni neki ezt a könyvet.

A Hét Nap a 75. jubileumi alkalmából eddig 3 kötetet jelentetett meg, és további kettő megjelentetése szerepel a tervek között.

Dudás Károly
Magyar utak
könyv
könyvbemutató
könyvbemutató
Szabadkai Városi Könyvtár
Hét Nap
Het Nap
Hét Nap

Most

15:20, Frissítve: 15:26

Később érik a feketicsi meggy

A szokásosnál hidegebb és csapadékosabb időjárás miatt a termés is károsodhat. A termelők szerint a gyümölcsöt az alacsony felvásárlási ár miatt nem érdemes eladni, ezért feldolgozva próbálják értékesíteni.
13:43, Frissítve: 13:53

Kétnyelvű zenés irodalmi est Pancsován

Petőfi 200 Zmaj 190 címmel tartottak kétnyelvű zenés irodalmi estet a pancsovai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesületben. Kicsik és nagyok együtt ünnepelték az évfordulókat.
13:21, Frissítve: 13:52

Július elsejétől drágul a cigaretta Szerbiában

Ez lesz a második áremelés idén és valószínűleg a szokásos 10 dinárral drágul majd. A drágulás oka a 2020 végén elfogadott jövedéki naptár, amely szerint 2025-ig minden január és július elején 1,5 dinárral emelik a cigaretta utáni külön jövedéki adót

Népszerű