Ugrás a tartalomra

Az értelmiség feladatai a kisebbségi létben

2022.02.11
19:24
2022.02.11
20:36
Forrás
Pannon RTV
Bemutatták Dudás Károly Magyar utak című könyvét a Szabadkai Városi Könyvtárban. A kiadvány a Hét Nap fennállásának 75. évfordulója alkalmából jelent meg.

Az anyanyelv, a magyarság, a megmaradás témák köré fűződik Dudás Károly legújabb kötete. A Magyar utakból megismerhetjük azokat a nagy művészeket, alkotókat, akik részei ennek az útnak, de az is kiderülhet az olvasó számára, hogy Dudás Károly miként vélekedik az értelmiség feladatairól a kisebbségi létben.

Dudás Károly, Magyar Örökség-díjas író: „Talán mi voltunk az elsők, Podolszky Jóska barátom, Hornyik Miklós a Képes Ifjúságnál, akik – egyébként ebben a könyvben is írok erről Eszmélet címen – , amikor magunkra eszméltünk, hogy ez a közösség elvész, ha nem zárkózunk fel hozzá. Ebben elég nagy tanítómestereink voltak, Németh László, akit mindig kiemeltem. Ő is arról beszélt, hogy a kisebbségi sorsban az értelmiségnek kulcsszerepe van.”

A Magyar utakat a Szabadkai Városi Könyvtár olvasótermében mutatták be péntek este. A Hét Nap legújabb kiadványa, a lap fennállásának 75. évfordulója alkalmából jelent meg. Tóth Lívia, a hetilap főszerkesztője kiemelte, Dudás Károlynak, aki egyébként hosszú évekig szintén ezt a posztot töltötte be, több korábbi írása is helyet kapott ebben a kötetben: Ő választotta ki azokat az írásokat, amelyek leginkább közel állnak a szívéhez, amelyek leginkább meghatározzák azt a korszakot, amiről szól a könyv. Azért is nagyon jó, mert a Hét Nap tavaly volt 75 éves, Dudás Károly pedig idén januárban volt 75, éppen a születésnapjára tudtunk ajándékba adni neki ezt a könyvet.

A Hét Nap a 75. jubileumi alkalmából eddig 3 kötetet jelentetett meg, és további kettő megjelentetése szerepel a tervek között.

Dudás Károly
Magyar utak
könyv
könyvbemutató
könyvbemutató
Szabadkai Városi Könyvtár
Hét Nap
Het Nap
Hét Nap

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.