Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Az ezerarcú puszta

2020-11-10
13:38
2020-11-10
16:08
Forrás
Pannon RTV
Az ezerarcú puszta címmel tartott előadást Hulló István a Múzeumok hete elnevezésű rendezvénysorozat keretében a Szabadkai Városi Múzeumban. Az előadást követően szakmai vezetéssel a Tornyai Szabadkán című tárlatot tekintették meg a látogatók.

Hulló István elmondta: ez egy határon átívelő IPA-projekt folytatása az Oláh-Tornyai kapcsolatokról, illetve maga Tornyai János festőművészről. A Szabadkai Városi Múzeum igazgatója elmondta, hogy a művészt leginkább a természet és a vásárhelyi puszták ihlették meg, vagyis, ahogy Tornyai nevezte: a nagy semmi. Az előadás fő célja az volt, hogy ezeket a helyeket bemutassák. Hulló István kiemelte, hogy biológus szemmel egy nagyon is gazdag és különleges tájról van szó, ha a pusztákról beszélünk. Hozzátette: az előadásában pont azt mutatja be, hogy büszkék lehetünk ezekre a helyekre, ugyanakkor figyelnünk kell arra, hogy megőrizzük ezeket az értékeket.

Hulló István, igazgató, Szabadkai Városi Múzeum: „A Tisza menti szikes pusztákat festette, itt a kiállításon utána van egy tárlatvezetés, és valójában itt van a madárvonulás szempontjából ezek különleges élőhelyek. Azután az a szikes, a kopároknak a növényzete szintén évezredes múltra tekint vissza. Azután maga a legeltetés, az állattartás, mint népi kultúránk eleme. Ez is nagyon fontos.”

Az ezerarcú puszta
Szabadkai Városi Múzeum
Hulló István
Múzeumok hete

Most

22:18

Vásároljunk online, jót tesz a bolygónak!

Az online vásárlás a hagyományos kereskedelemhez képest átlag 36 százalékkal alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátással jár – hívta fel a figyelmet egy friss kutatás alapján a Prologis ipari és logisztikai ingatlanvállalat az MTI szerint.

Népszerű

Virágautomata Zentán

A Tisza-parti kisvárosban egy újításnak köszönhetően ezentúl éjjel-nappal lehet csokrokat, virágokat venni. Bár nem új keletű dologról van szó, környékünkön ez még is ritkaságnak számít.