Ugrás a tartalomra

Az internetre költöztek a színházak – mi lesz a félbemaradt tervekkel?

2020.04.30
16:55
2020.04.30
18:46
Forrás
Pannon RTV
A szabadkai kőszínházak vezetői is úgy döntöttek, ahogy Európa-szerte, hogy a karantén idején sem hagyják színház nélkül a közönséget. Számos régi és új színházi felvétel árasztotta el a világhálót.

A  koronavírus-járvány elleni intézkedések április elejétől elsőként a színházakat késztették bezárásra.

A színház az itt és most, azaz a pillanat művészete. Ebben az izolációs időszakban a színházi jelenlét azonban áttevődött az online felületre.

A Szabadkai Népszínház Magyar Társulata is várakozó állásponton van, üres a Mladost épülete. A Tesztoszteron című előadásuk díszletét még sikerült legyártani, de a próbákat félbeszakította a vírushelyzet. Az világhálón való jelenlét azonban pozitívumot is hozott.

Körmöci Petronella, a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának művészeti vezető elmondta, nagyon közvetlen kapcsolatba kerültek a közönséggel: „Napi szinten ír valaki, vagy kérdez valamit, akár teljesen ismeretlenül is, érdeklődnek az előadások iránt, szavazás is volt ezzel kapcsolatban, mi is izgulunk a pénteki vetítések előtt, nehogy a technika ördöge kitoljon velünk, mert két előadásunk késéssel tudott elindulni. Azt látom, hogy érdeklődnek, több ezres nézőszámmal mennek ezek az előadások.”

A Szabadkai Kosztolányi Dezső Színháznak is félbemaradt több készülő projektje. A Látás és a Szindikátus munkacímet viselő előadásoké, amelyeket Urbán András rendezett volna, valamint a Szedjetek szét című Mezei Kinga produkció. Egyelőre online próbálnak, a rendezőnő az éteren keresztül instruálja a színészeket.

A bemutatók időpontja bizonytalan, csúszik az egész évad, és előre tervezni is lehetetlen – magyarázta Urbán András, a Kosztolányi Dezső Színház igazgatója: „Még két fontos dologban csapódtunk földre, az egyik a Desiré fesztivál, és pont az idei év volt az, ahol megfogadtuk, hogy június végére egy kilencven százalékos programunk létezni fog, függetlenül attól, hogy az anyagikkal hogy állunk, de ezt most sajnos szinte lehetetlen kommunikálni. Illetve a Kosztolányi Dezső Színház elkezdett egy nemzeti összetartozás-projektumot. Ősztől egy négy hónapig tartó alkalmankénti megjelenéssel külhoni magyar színházakat látott volna vendégül, ez egy színházi fesztivál, ennek a kommunikációját sem tudjuk most intézni.”

Az intézményvezetők azt mondják, hogy a színházak pénzügyi támogatása biztosan módosul majd, hiszen egy estleges őszi költségvetési újratervezésnél a kultúrában a legvalószínűbb a támogatás csökkentése. Több pályázati döntésre is várnak és majd csak ezután tudják érdemben tervezni a következő évadot.

színház
Szabadka
Kosztolányi Dezső Színház
Urbán András
Körmöci Petronella
előadások
online

Kapcsolódó tartalmak

Most

21:51

A múlt íze

Korhecz Gyula szalámigyáros élete és munkássága a Szabadkai Városi Múzeumban

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.