Ugrás a tartalomra

Az író szülővárosában mutatták be a Gion Nándor-albumot

2019.02.02
12:46
2024.03.19
08:44
Forrás
Pannon RTV
A vajdasági magyar író munkásságát mutatja be a Gion Nándor-album című kötet. A tavalyi budapesti könyvhétre megjelent kiadványt az író szülővárosában, a Szenttamási Népkönyvtárban mutatták be.

A könyv Kurcz Ádám István és Horváth Futó Hargita szerzők együttes munkája.

A Gion Nándor-album szövegek, fényképek, különböző dokumentumok és hanganyagok összefonódása. A könyv megjelentését több év gyűjtőmunka előzte meg. Kurcz Ádám István, szerző, Magyarország: „Gion Nándor életét és alkotó életét mutatja be teljes ívet rajzolva, mindenből csipegetve, amivel Gion Nándor foglalkozott. Tehát vannak ebben a könyvben olyan dokumentumok, amelyek az ő rádiós szerkesztőségét, főszerkesztőségét mutatják be, vannak olyanok, amelyek a kiadói tanács élén töltött éveit mutatják be. Olyanok is, amelyek a színházi igazgatóságáról beszélnek. Persze a legtöbbet az írói tevékenységéről szól ez a könyv képben, hangban és a legkülönfélébb dokumentumokban.”

A kötet segít az olvasónak megismerni azt, hogy a szenttamási születésű író milyen közegből származott, illetve melyek voltak azok a körülmények, amelyek hatottak írói, magánemberi életére, fejlődésére. Érdekessége, hogy Gion Nándor a saját szövegei által meséli el életpályáját. Horváth Futó Hargita, szerző, Szerbia: „Úgy kellett az opuszból kiválogatni a szövegeket, hogy azok elmeséljék az élettörténetét és az életpályáját a születésétől egészen a haláláig. Persze feldolgoztuk a halála utáni eseményeket is, a hatástörténetet. Néha a szövegekhez válogattunk képeket, néha pedig egy-egy szöveget olyan fontosnak és jónak tartottunk, hogy ahhoz fényképeztünk, vagy találtunk dokumentumokat.”

A kötet a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Napkút Kiadó és a Gion Nándor Emlékház közös kiadványa.

Gion Nándor
Szenttamás
Kurcz Ádám István
Horváth Futó Hargita

Kapcsolódó tartalmak

Most

07:32

Máris itt a nyár?

25 fokos meleg vár ránk ma. Szerbia egyes részein, például Nišben és Kragujevacon akár 27 fok is lehet. A meleg levegő Észak-Afrika felől érkezik a térségbe.
07:17, Frissítve: 07:41

Ünnep a Pannon RTV-ben

Ünnepi műsorokkal, filmekkel várja a Pannon Televízió a nézőket a húsvéti ünnepek alatt. Nem csak a tévé, a Pannon Rádió és a Szabadkai Magyar Rádió is színes műsorokkal készült a hallgatóknak.

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.