Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Az irodalomterápia módszerei

2023.03.07
14:42
2023.03.07
15:49
Forrás
Pannon RTV
Az önismeretről és az érzelmi intelligencia-fejlesztésről hallhattak előadást a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar hallgatói Szabadkán. Az érdeklődők a környékünkön még gyerekcipőben járó irodalomterápia módszereit ismerhették meg.

Az előadás a Szerbiai Kolping Társaság és a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar közös programjaként valósult meg. Céljuk, hogy konferenciák segítségével a fiatalok határozottabbá, öntudatosabbá és eredménysebbé váljanak a munkaerőpiac bármely területén.

Magyarországon és környékén az irodalomterápia módszere a 2000-es években kezdett felvirágozni, elsősorban tanárok és könyvtárosok körében.

Berényi Emőke, irodalomterapeuta: „Az irodalomterápia tulajdonképpen szöveggel, bármilyen jellegű szöveggel, nem csak szépirodalmi művekkel, hanem akár Instagram-storykkal, Facebook-bejegyzésekkel, akár stand up comedy részletekkel dolgozó, szövegalapú, egyfajta csoportos pszichoterápia, amelynek lényege, hogy a szövegek által közelebb kerüljünk saját magunkhoz. Tehát az önismeret-fejlesztés a cél.”

Az irodalomterapeuták legtöbbször célzottan tartják előadásaikat, így egy-egy témakörre bontva igyekeznek a résztvevők önismeretét elmélyíteni. Béres Judit, személyközpontú irodalomterapeuta szerint a mai világban kifejezetten szükséges az öntudatosság fejlesztése.

„A fő cél az, hogy segítsük a résztvevőket abban, hogy magukat fejlesszék, tehát egy önismereti funkció, az ami kijelölhető, hogy abban lehet fejlődni ezzel a módszerrel. Vannak járulékos jó hatások, például, ha szülőtámogató csoportra megyek szülőként, akkor abban kapok segítséget, hogy hogyan tudom a szülői szerepem jobban vinni.”

A Szerbiai Kolping Társaság és a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar együttműködése a tavalyi évben kezdődött.

Sárcsevity Hajdú Bea, koordinátor, Szerbiai Kolping Társaság: „Elhatároztuk közösen, hogy olyan programokat fogunk ide szervezni, amely segíti a fiatokat abban, hogy olyan készségeket, kompetenciákat sajátítsanak el, különböző előadásokat halljanak, vagy vállalkozásfejlesztéssel kapcsolatban szerezzenek információkat, ami segíti őket abban, hogy a munkaerőpiacon sokkal határozottabban tudják magukat képviselni, sokkal eredményesebbek legyenek, illetve ha vállalkozásban gondolkodnak, ismerjék a start-upokat és ismerjék a lehetőségeiket.”

A szemeszter hátralévő részében továbbra is várhatók hasonló irodalomterápiai előadások.

irodalom
irodalomterápia
MTTK
Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar
Szabadka
Sárcsevity Hajdú Bea
Berényi Emőke

Kapcsolódó tartalmak

Most

08:53, Frissítve: 11:03

Orbán Viktor: Magyarország nem lesz migránsgettó!

A migrációs probléma bonyolult, de a megoldás egyszerű: nem kell őket beengedni! - jelentette ki Orbán Viktor magyar miniszterelnök ma reggel a Kossuth rádióban. Facebook-posztjában is megerősítette: Magyarország nem lesz migránsgettó.

Népszerű