Ugrás a tartalomra

Az irodalomterápia módszerei

2023.03.07
14:42
2023.03.07
15:49
Forrás
Pannon RTV
Az önismeretről és az érzelmi intelligencia-fejlesztésről hallhattak előadást a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar hallgatói Szabadkán. Az érdeklődők a környékünkön még gyerekcipőben járó irodalomterápia módszereit ismerhették meg.

Az előadás a Szerbiai Kolping Társaság és a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar közös programjaként valósult meg. Céljuk, hogy konferenciák segítségével a fiatalok határozottabbá, öntudatosabbá és eredménysebbé váljanak a munkaerőpiac bármely területén.

Magyarországon és környékén az irodalomterápia módszere a 2000-es években kezdett felvirágozni, elsősorban tanárok és könyvtárosok körében.

Berényi Emőke, irodalomterapeuta: „Az irodalomterápia tulajdonképpen szöveggel, bármilyen jellegű szöveggel, nem csak szépirodalmi művekkel, hanem akár Instagram-storykkal, Facebook-bejegyzésekkel, akár stand up comedy részletekkel dolgozó, szövegalapú, egyfajta csoportos pszichoterápia, amelynek lényege, hogy a szövegek által közelebb kerüljünk saját magunkhoz. Tehát az önismeret-fejlesztés a cél.”

Az irodalomterapeuták legtöbbször célzottan tartják előadásaikat, így egy-egy témakörre bontva igyekeznek a résztvevők önismeretét elmélyíteni. Béres Judit, személyközpontú irodalomterapeuta szerint a mai világban kifejezetten szükséges az öntudatosság fejlesztése.

„A fő cél az, hogy segítsük a résztvevőket abban, hogy magukat fejlesszék, tehát egy önismereti funkció, az ami kijelölhető, hogy abban lehet fejlődni ezzel a módszerrel. Vannak járulékos jó hatások, például, ha szülőtámogató csoportra megyek szülőként, akkor abban kapok segítséget, hogy hogyan tudom a szülői szerepem jobban vinni.”

A Szerbiai Kolping Társaság és a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar együttműködése a tavalyi évben kezdődött.

Sárcsevity Hajdú Bea, koordinátor, Szerbiai Kolping Társaság: „Elhatároztuk közösen, hogy olyan programokat fogunk ide szervezni, amely segíti a fiatokat abban, hogy olyan készségeket, kompetenciákat sajátítsanak el, különböző előadásokat halljanak, vagy vállalkozásfejlesztéssel kapcsolatban szerezzenek információkat, ami segíti őket abban, hogy a munkaerőpiacon sokkal határozottabban tudják magukat képviselni, sokkal eredményesebbek legyenek, illetve ha vállalkozásban gondolkodnak, ismerjék a start-upokat és ismerjék a lehetőségeiket.”

A szemeszter hátralévő részében továbbra is várhatók hasonló irodalomterápiai előadások.

irodalom
irodalomterápia
MTTK
Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar
Szabadka
Sárcsevity Hajdú Bea
Berényi Emőke

Most

11:14, Frissítve: 11:21

Gyulán gyűlnek össze a világ tűzoltói májusban

24. Nemzetközi Tűzoltó Csillagtúrára négy napon át, május 09-e és 12-e között várják nem csak a szakmabelieket, hanem mindenkit, aki szeretne részt venni egy nagyszabású, attraktív és látványos programon.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.