Ugrás a tartalomra

Az örökség – Arany János költészete

2019.02.08
10:34
2019.02.08
18:06
Forrás
Pannon RTV
Arany János költészetéről szólt Székelykevén Az örökség című verses est csütörtökön.

Az előadóművészek 200 év távlatából próbálták meg maivá tenni Arany művészetét, annak mélységeit és kimeríthetetlen nyelvi eszköztárát.

Tóth Péter Lóránt és Hajvert Ákos versmondók, valamint Török Noémi népdalénekes elevenítették fel Arany János csaknem kimeríthetetlen nyelvi eszköztárát a székelykevei Szervó Mihály Általános Iskolában. Tóth Péter Lóránt szerint Arany versei rámutatnak a magyar nyelv mélységeire és magasságaira.

Tóth Péter Lóránt, versmondó: „Mi felnőtt emberek használunk 3500-4000 kifejezett szót egészen életünk végéig a kommunikációnk során, Arany János pedig a verseiben, balladáiban használt 60 ezret, szóval van mit megmutatni a mai korban élő embereknek.”

Az örökség című összeállítás a Vajdasági Magyar Művelődési intézet és a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének köszönhetően kerülhetett a dél-bánáti irodalomkedvelő közönség elé.

Bancsov Mária: „Fölidézték az összes Arany János balladát, meg amit tanultunk az iskolában, úgyhogy ez nagyon jólesett, nagyon jó érzés volt tényleg.”

Arany János versek írása mellett népdalokat is gyűjtött, így munkáiban ezek szorosan összekapcsolódnak.

Török Noémi, népdalénekes: „Igyekeztünk olyan népdalokat és egyházi énekeket választani, amelyek jobban kifejezik a versek és a balladák érzelmeit, jobban azokhoz, akikhez maga a szöveg nem jut el tejesen, próbáltuk, hogy az énekkel ez megtörténjen.”

Az előadás során a művészeknek arra a kérdésre kellett választ találniuk, hogy hogyan tudják 200 év távlatából maivá tenni Arany János gondolatait és műveit.

Arany János
Székelykeve
Tóth Péter Lóránt
Hajvert Ákos
Török Noémi

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.