Ugrás a tartalomra

Az oromhegyesi asszonyok háborúellenes megmozdulására emlékeztek

2017.12.30
13:44
2017.12.30
15:42
Forrás
Pannon RTV
A 25. évfordulóra könyvvel készültek, amely felidézi az akkori eseményeket.

Oromhegyesen könyvbemutatóval emlékeztek a Zitzer Szellemi Köztársaság nevű ellenállási mozgalom 25. évfordulójára. A dokumentumkiadvány nem csak magukkal az eseményekkel, hanem annak kiváltó okaival és okozóival is foglalkozik.

A könyvbemutatót a helyi közösség nagytermében tartották. Az eseményen jelen volt Lukácsi Mária, aki annak idején a Zitzerben a háborús behívók ellen tiltakozó mintegy 200 emberre főzött. „Ezt kellett tennünk, hogy ellenálljunk, hogy ne adjuk meg magunkat olyan könnyen, hogy elvigyék azokat, akikre nem volt szükség, hogy elvigyék, mert nem volt miért.”

A Kispiactól Oromhegyesig - lehetett bátran is félni - (1991-1992) című, 200 oldalas könyvet az Oromhegyesi Faluház Alap eredetileg színesben szerette volna megjelentetni, de még fekete-fehérben is csak a helybeli támogatók segítségével tudta kiadni. Így utólag nem is baj, mert van mit gyászolni - mondta Balla Lajos Laci, a könyv szerkesztője. „Azt az őrültséget, amit a politikai vezetőink akkor sem tudtak elfogadni, az ellenállást még úgy sem, ahogyan mi a saját érzéseinkben ezt elraktároztuk, ugyanis szép volt, jó volt, eredményes volt, mégis titkoljuk.”

1992. május elején a körülbelül 2000 lakosú Oromhegyesre több mint 200 behívó érkezett. Ekkor a falu asszonyainak szervezésében elkezdődött a vajdasági magyarság egyik legjelentősebb háborúellenes megmozdulása, amely külföldön is ismertté vált.

Oromhegyes
ellenállás
háborúellenes
könyv
asszonyok

Most

18:01

Ismét a VMSZ adja a tartományi házelnököt

Miloš Vučevićtyel egyeztetett dr. Pásztor Bálint Belgrádban. A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a Szerb Haladó Párt elnökével a koalíciós szerződésről és az együttműködés folytatásáról tárgyalt.
14:43, Frissítve: 16:27

A beporzók fontosságáról tanultak a csantavéri gyerekek

A Föld napja alkalmából Csantavéren a Hunyadi János Általános Iskola és az EcoKarma környezetvédő egyesület közösen szervez programokat a fiatalok számára. Az egy hetes programsorozat központi témája a beporzók fontossága és védelme.

Népszerű